Иван Гешев: Ромски барон е начело на престъпната група за имотни измами

1
Неговият бизнес е това, няма да се учудя, яко има и ТЕЛК
Неговият бизнес е това, няма да се учудя, яко има и ТЕЛК

Чрез 4-5 подставени лица принуждавали възрастни хора да им прехвърлят имотите си.

"Има данни за това, че ромски барон с прякор Начо, е начело на престъпната група за имотни измами. Дали ще се съберат достатъчни доказателства за привличането му към наказателна отговорност за ръководител на организирана престъпна група, ще видим. Неговият бизнес е това, няма да се учудя, яко има и ТЕЛК."

Това заяви пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев за акцията на спецпрокуратурата и ГДБОП в столичните квартали "Орландовци" и "Малашевци" тази сутрин.

"Имотите не са в Малашевци, тук едва ли представлява голям финансов интерес да си купиш такъв имот, а в райони с т. нар. ликвидни имоти. Става дума за различен тип имоти, на различна стойност", добави Иван Гешев.

"Става въпрос за организирана престъпна група за имотни измами, или т. нар. и с публично известно определение "имотна мафия". Това е група лица от цигански произход, които се занимават с отнемане на имоти от възрастни хора, които селектират на базата на това дали са зависими примерно от алкохол, или имат психични проблеми. Които нямат близки хора. Схемата на измами: има 4-5 лица, наречени условно "бушони", които в предишни периоди също са пострадали от тези лица, изхвърлени са на улицата и в момента работят за тях за дребни пари. Използват ли като локализират такива възрастни хора. С психическо и физическо насилие ги принуждават да прехвърлят съответните имоти на тези "бушони", използвани като подставени лица. 

Обикновено възрастните хора без роднини или зависими от алкохол, има и страдащ от параноидна шизофрения, са изхвърляни на улицата да се оправят кой както може", посочи Иван Гешев.

По думите му това е "някакъв сегмент на битовата престъпност, типична схема на престъпления, и се извършва от лица с нисък социален статус или част от определени общности. Типичен бизнес на хора, няколко групи от София, които се занимават с такъв тип престъпления. Има осъждани за сходна престъпна дейност", каза още Иван Гешев.

Той добави, че към момента става въпрос за 3 случая.

"Отделно 3 случая в хода на работата са предотвратени от колегите от МВР, вероятно ще стане въпрос и за 3 опита за имотни измами. Направлението на работа е организирана престъпна група, както и отвличания, и изнудване. Утре ще бъдат квалифицирани престъпленията", подчерта Гешев.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов поясни, че се работи с ГДБОП с 10 лица. "Ще видим на кои ще бъдат повдигнати обвинения. Към 5 човека са повдигнати обвинения. Имотите са на територията на София на различни места. Едно от лицата е държано насила", каза още Ивайло Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари