Иван Гешев пое контрола над извънредното положение

0
Главният прокурор оглави щаб, който да контролира изпълнението на мерките в условията на обявеното по-рано днес извънредно положение
Главният прокурор оглави щаб, който да контролира изпълнението на мерките в условията на обявеното по-рано днес извънредно положение

Главният прокурор Иван Гешев оглави щаб, който да контролира изпълнението на мерките в условията на обявеното по-рано днес извънредно положение.

Прокуратурата създаде щаб под ръководството на главния прокурор Иван Гешев, който ще следи за спазването на правилата и мерките в условията на извънредно положение, както и ефективното противодействие, разкриване и разследване на престъпленията, съобщи Дневник.

От министрите на здравеопазването, на вътрешните работи и на икономиката се изисква предоставянето на доклади всеки ден за актуалната обстановка в страната, съобразно компетентността им, както и за взетите мерки по изпълнение на отговорностите им, съобщават от държавното обвинение.

На административните ръководители на апелативните прокуратури е възложено на специален надзор да бъдат взимани всички досъдебни производства, свързани с нарушаване правилата и мерките в условия на извънредното положение.

Щабът ще взаимодейства и обменя информация с щабовете на другите структури по преодоляване на негативните последици от разпространението на COVID-19 в органите на държавната власт, допълват от държавното обвинение.

Преди два дни Иван Гешев изиска пълна информация какви действия са били предприети в стоковия базар "Илиянци", а вчера полицията, данъчните и трудовите инспектори затвориха 28 обекта в базара. Гешев бе разпоредил проверката заради изнесените от Националния оперативен щаб за коронавируса сведения, че източник на заболяването на двама души, приети в "Пирогов" с тази диагноза, може да е пребивавал в района на стоков базар "Илиянци".

По-късно обаче се оказа, че това не е така и синът на починалата в болницата 66-годишна жена е бил на гара "Илиянци". Въпреки объркването, вчера базарът бе дезинфекциран, а много от магазините - затворени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В претъпканият автобус:
- Госпожо, хванете се за дръжката, че ще паднете...
- Ама аз съм се хванала.
- Е да, ама аз ще слизам...

Харесай Дунавмост във Фейсбук