Иван Гешев: Подхващаме битовата престъпност

0
За никого не е тайна, че държавата е длъжник на своите граждани в тази област, заяви заместник главният прокурор
За никого не е тайна, че държавата е длъжник на своите граждани в тази област, заяви заместник главният прокурор Снимка: БГНЕС

Политиката на прокуратурата през следващите години ще е активно противодействие на битовата престъпност, заяви заместник главният прокурор Иван Гешев на брифинг днес в Съдебната палата във Враца.

Повод за брифинга е разкриването на жестокото убийство преди месец на 62-годишния Тодор Кулин в дома му в село Згориград. Гешев каза, че бързото разкриването на извършителите на тежкото престъпление е станало възможно благодарение на професионалната и екипна работа на Окръжната прокуратура и ОД на МВР във Враца, за което им благодари. "За никого не е тайна, че държавата е длъжник на своите граждани в тази област /битовата престъпност/. Недопустимо е български граждани, възрастни хора, нашите родители, баби и дядовци, да бъдат убивани по къщите си, запалвани с къщите, и да не може да им се осигурят едни достойни старини", коментира той. Гешев отбеляза, че това е проблем на държавата и тя може да направи много повече. Това ще бъде приоритет за работата на прокуратурата в бъдеще, надявам се - и на МВР, каза още заместник главният прокурор. Иван Гешев добави, че вече са водени разговори с ръководството на Министерството на вътрешните работи за по-активна съвместна дейност в тази област.

Жертвата не е човек със значителен обществен статус, но прокуратурата и служителите на ОД на МВР положиха изключителни професионални усилия за разрешаването на случая, коментира Христо Терзийски, директор на Главната дирекция "Национална полиция". Той допълни, че е работено по няколко версии, защото не е имало никакви сериозни първоначални данни за заподозрени за извършването на убийството.

Повдигнати са обвинения на двама мъже за извършването на умишленото убийство по особено жесток и мъчителен начин на 62-годишния жител на Згориград, каза наблюдаващият прокурор Камелия Трифонова. Тя допълни, че единият от тях е обвинен като подбудител и помагач, а другият - като извършител на убийството. От днес на единия е наложен постоянен арест с решение на Окръжния съд. Другият също е задържан и приведен в затвора за изтърпяване на наказание "лишаване от свобода" с присъда за друго престъпление. Той се е укривал от изпълнението на присъдата. Събрани са множество доказателства, назначени са съдебни експертизи, част от които са готови, което е допринесло съдът да реши, че има обосновано предположение, че двамата заподозрени са извършителите на тежкото престъпление, каза прокурор Трифонова. Тя уточни, че въпреки това досъдебното производство е в начален етап и затова няма да бъдат дадени повече факти, за да не се попречи на разследването. Двамата обвинени за жестокото убийство на Тодор Кулин са регистрирани за кражби и грабежи, допълни Янко Янколов, директор на ОД на МВР във Враца.

Доказателствата, които са представени от прокуратурата по случая с хакерската атака на НАП, са в минимален обем от това, което има по делото, и това няма да затрудни бъдещето разследване, коментира Иван Гешев в отговор на въпрос. Той допълни, че по това дело ежечастно излизат нови доказателства, които, ако това не пречи на разследването, също ще бъдат предоставени на обществото.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари