Иван Демерджиев: Отнемането на автомобили е стъпка към законодателен хаос

0
Само съдът може да постанови конфискация на превозно средство, коментира бившият вътрешен министър
Само съдът може да постанови конфискация на превозно средство, коментира бившият вътрешен министър Видео: NOVA

Само съдът може да постанови конфискация на превозно средство, коментира бившият вътрешен министър

Политическият кабинет трябва да се разграничи от професионалната структура на МВР, защото се правят необосновани промени, целящи да обслужат определени политически интереси. Така се обезкървява системата. В момента се случва точно това. Чувам противоречива мотивировка, а това дава лош сигнал към обществото и системата. От професионалните качества трябва да зависи заемането на определен пост. Зад голяма част от промените прозират кадри на ГЕРБ.

Това каза бившият вътрешен министър Иван Демерджиев в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA.

По думите му по време на неговия мандат рокадите в МВР са били направени с ясни мотиви.

"Вътрешният министър има правомощията да смени всички областни директори, но когато го прави, трябва ясно и мотивирано да заяви защо е взел едно или друго решение. Тук се споменаха неизпълнение на задачи, за които няма данни да са поставяни, както и незадоволителни резултати. За мен сегашните рокади напомнят на поисканите от Цветанов оставки. Как да се мотивират да работят хората, ако са зависими от политически решения? Искаме да застанат срещу престъпността, но им даваме сигнал, че още утре може да бъдат сменени без аргументи", коментира Демерджиев.

Лаборатории за тестове

"Беше създадена междуведомствена работна група, за да установим в кои болници е възможно да се разкрият допълнително лаборатории за тестове за употреба на алкохол и наркотици. Бързо може да се обособят шест такива, като направихме постъпки бързо да ги снабдим с необходимата лабораторна техника. Процесът тече, двамата министри - здравният и вътрешният, трябва да го завършат. Не виждам задкулисни интереси при темата с лабораториите", разкри Демерджиев.

Според него по времето, когато е бил начело на МВР, ведомството се е насочило към испанския модел за спазване на пътната безопасност. "Резонно е да се проучи техният опит и да се прилага, след като там мерките са дали сериозни резултати. По-добре, вместо да налучкваме, да приложим вече доказал се модел", смята той.

Законодателните промени

"Отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори са стъпки към законодателен хаос. Тук виждам два сериозни проблема. Първият е презумпцията за невиновност - тя изключва да се твърди, че някой е извършил престъпление преди съдът да се е произнесъл. Вторият е, че само съдът може да постанови конфискация на превозно средство. Приетите промени са недомислица. Хаосът, който създават, причинява несигурност и задълбочава проблемите. Може да се приемат готовите законопроекти, а не да се чака конституционните промени да се случат набързо", обясни той.

Домашното насилие

"При постъпване на данни за жена, жертва на насилие или приета в болница с травми, трябва да се задейства незабавно механизъм, който да следи процеса и да предотвратява по-тежки последици. Всички, заедно с местната власт, трябва да създадем надежден координационен механизъм на взаимодействие. Така насилниците ще бъдат хващани навреме. Сега, когато се намеси МВР, проблемът е ескалирал и е донесъл тежки последици", подчерта бившият министър.

Мигрантският натиск

Двамата, които в аванс знаеха хода на проверката при казуса с полицаите, пометени от автобус с мигранти в Бургас, бяха отстранени от системата на МВР. Това е най-голямото наказание. "Гранична полиция" и областните дирекции трябва да имат силна връзка и да си взаимодействат добре", отбеляза Демерджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Песимист
    Ванка,ти кажи,теб с какво позитивно решение ще те запомним..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари