Иван Демерджиев: Извънредните мерки по българо-турската граница вече дават резултат

0

Министрите на вътрешните работи и на отбраната инспектираха организацията на екипите и състоянието на възпрепятстващото съоръжение

Вицепремиерът по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на отбраната Димитър Стоянов направиха работно посещение по границата на страната с Република Турция, за да проверят как действат мерките за противодействие на засиления мигрантски натиск. По думите на министър Демерджиев, тези мерки вече дават резултат. Ако нивата на натиск бяха около 1000 и над 1000 върнати на ден, за последното денонощие предотвратените опити за нелегално преминаване на границата са малко над 500.

В охраната на граничната зона се включиха и служители от Министерството на отбраната, създадоха се допълнителни патрули, екипите работят заедно под ръководството на „Гранична полиция“. Бяха предприети действия за поправяне на пътищата в районите, което е много важно, за да се осигури необходимата мобилност за реакция, бе предоставена и ще продължи да се предоставя техника, която подпомага работата на място.

Министър Демерджиев подчерта, че разчитаме и на помощта от турска страна, отчитайки, че съседната ни държава се намира под безпрецедентен натиск, тъй като охранява много сериозно границата с Афганистан и Сирия. В контекста на интензифициране на контактите и днес в 14 ч. предстои среща между заместник-министрите на вътрешните работи на България и Турция. Разговорите ще бъдат в посока да се уплътни зоната от турска страна, тъй като там се събират големи групи мигранти и това затруднява работата на нашите екипи.

Министърът коментира и интензивната работа по противодействие на трафика на хора. Използват се всички възможности на службите, имащи отношение към този проблем, идентифицират се лицата, занимаващи се с тази престъпна дейност, създадена е организация, работи се сериозно и вече изтича обратна информация, че предприетите действия силно затрудняват каналджиите.

Демерджиев посочи, че Дирекция „Вътрешна сигурност“ работи активно по събрани от ДАНС и от структури на МВР данни, свързани със съмнения за замесени полицаи в тази престъпна дейност. Те са на различно средно ръководно ниво в регионалните дирекции по места. Министърът бе категоричен, че ще има рокади, ще има и лица, по отношение на които ще се образуват наказателни производства. Той отново подчерта, че извършените промени в ръководството на ГД „Гранична полиция“ са с цел да се осигури по–добра координация и организация по места.

На този етап капацитетът на мигрантските центрове не е запълнен изцяло. Има възможности да бъдат отворени разпределителните центровете за настаняване от фургонен тип в Харманли и Елхово, но се надявам това да не се наложи, коментира той. Обезпечени са средства за инженерното съоръжение, планирани са дейностите по ремонт и Министерството на отбраната вече започва да ги изпълнява.

По заявка на МВР към момента над 350 служители на МО участват в усилването на охраната на държавната граница, като готовността е до седмица те да станат над 500. Правомощията им са наблюдателно-охранителни действия едновременно с граничен патрул. Усилваме охраната и с присъствието на Военна полиция, които имат функции за задържане, така че от наша страна ще може да се дават и самостоятелни патрули - допълни министърът на отбраната Димитър Стоянов. В района на границата са разположени над 60 единици техника на МО.

В рамките на работното посещение служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи, заедно с министъра на отбраната и главният секретар на МВР извършиха инспекция и на състоянието на преградното съоръжение по българо-турската граница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари