Иван Белчев: ЦИК да помисли как да промени бюлетините, за да се избегнат недействителни гласове

2
Депутатът има няколко предложения към Комисията
Депутатът има няколко предложения към Комисията Видео: КИС 13

Депутатът има няколко предложения към Комисията

ЦИК да помисли как да промени вида на бюлетините, за да се избегнат недействителните гласове.

Това предлага народният представител от Русе Иван Белчев, предвид отчетените 15,6% невалидни бюлетини средно за страната след първия тур на местния вот.

Както стана ясно, основната причина за недействителния вот е отбелязването само на преференция, без избор на партия. Според депутата Иван Белчев, проблемът с големия брой невалидни бюлетини е лесно предотвратим ако предварително се направят тестове с различни възрастови групи, за да се разбере защо избирателите допускат грешки и да се въведат необходимите корекции, предава телевизия КИС 13.

Освен оптимизация на бюлетините, според народния представител, е необходимо ЦИК да вземе и мерки за повишаване на информираността на гражданите по отношение на правилното попълване на бюлетините. Според Белчев, съществен принос към недействителния вот е имала и отмяната на машинното гласуване.

Иван Белчев се надява от ЦИК да предприемат необходимите мерки не само за гарантиране на честността на бъдещите избори, но и за поддържане на доверието на гражданите в демократичния процес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    7
    ДБеец
    Иване, тия приказки трябва да ги говориш от трибуната на Народното събрание, на колегите си депутати и министри, при това от твоята партия. Какво си тръгнал да убеждаваш ЦИК посредством кварталната кабеларка? На предните парламентарни избори май за последен път гласувах доверие на тази партия/коалиция/франкенШВайн...То бива бива наглост...ама я дай отчет пред избирателите ти които са 100% от град Русе. Дай отчет за изказванията си в народното събрание, дай отчет какво предприе за да защитаваш интересите на съгражданите си. Нещо за такса дунавмост? Нещо за промишлените замърсители? Нещо за разкопките и системното превишение на ФПЧ? Ти си идеалния пример защо българина ненавижда депутатите. Иначе докато си извън властта ни проглушаваш през кабеларките, ама като си на хранилка гласчето ти не се чува. А би трябвало да проглушиш цялата държава за проблемите на гр. Русе! Един път не чух някой да споменава Русе от парламентарната трибуна!
  • 3
    6
    Тоя се усети
    Плънчи вече го е забелчил и само точи лиги по новите си подчинени, млади колежки. Ич не го е еня а оная старата мириносова офца на село.
  • 7
    5
    Олее мале
    Ами ти голям специалист стана и по изборната технология и оформяне на бюлетините. А че има недобросъвестни и недостатъчно обучени членове на секционните избирателни комисии не коментираш. Тези тестове с различни възрастови групи, за които говориш, е пълна глупост. Практиката в страни с добри избирателни системи е друга, представят се по различни канали обучителни материали и симулатори и други възможности, чрез които хората предварително се подготвят да гласуват правилно. Не коментираш и злоупотребите, които също имат принос - как членове на секционни избирателни комисии правят от валидни бюлетини невалидни. Ето това е шарлатанията, за която се говореше, че използвате. Скрий се!
  • 5
    4
    123
    Ушат нещастник. Пет жълти стотинки не струваш.
  • 7
    3
    До ДЕДО
    Това, което направиха за 30 години Минестерствата на България, Институции, кметове на Русе
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари