Иван Белчев предлага възстановяването на Синия Дунав

10
Депутатът от Русе иска да се възстанови и директната линия от север на юг, от Русе до Пловдив
Депутатът от Русе иска да се възстанови и директната линия от север на юг, от Русе до Пловдив Снимка: кадър You Tube / БНТ

Депутатът от Русе иска да се възстанови и директната линия от север на юг, от Русе до Пловдив

Проведох среща с директора на поделение „пътнически превози“ инж. Димитър Димитров.

Срещата ни се състоя при локомотивното депо в Русе, където имахме възможност да разговаряме на различни теми – от начина на почистване на вагоните до скоростта, с която се движат влаковете по релсите в Северна България.

Тъй като чистотата на влаковете е проблем за всички пътуващи, поисках да видя как се поддържат вагоните. Наблюдавах почистването отвън, което се извършва със специални препарати. Междувременно служителите ми разясниха, че купетата във всеки вагон задължително се почистват всеки ден със стирка и препарат за под, а всеки месец се прави основно почистване. Трябва да се вземе под внимание и това, че част от вагоните и мотрисите са толкова износени, че почистването им остава незабелязано.

И така разговорът ни се насочи към към темата за броя вагони, с които работи БДЖ, както и вагоните, които остават и тръгват от Русе. Нямаше как да не бъде засегнат въпроса за директен влак Русе - София, тръгващ сутринта от града ни, още повече че Русе е градът с първата железница в България и е петият по големина град в момента. Обстойно говорихме за нуждата от възстановяването на Синият Дунав. В този контекст засегнахме и темата за по-слабо развития превоз в Северна България, както и остарелия подвижен състав, който се използва в тази част на България.

Друг въпрос, който засегнахме, е свързан както с темата за чистотата, така, самосъзнанието на пътуващите и на ъндърграунд творците. Става въпрос за графитите, които са изрисувани на всеки вагон и които от една страна са платно, което лесно може да обиколи цяла България и да рекламира техния творец, но от друга само затрудняват и вкарват в разход служителите на БДЖ, които трябва да поддържат на установеното по правилник ниво на чистота. В тази връзка служителите, с които разговарях, ми дадоха за пример нашата съседка Румъния, където във всеки вагон е имало инсталирани камери, а самите вагони са били застраховани, което е довело до намаляване на повреждането на имуществото.

И говорейки за нарушения, които се извършват, много от служителите споделиха за случаи, в които минувачи хвърлят камъни по движещия се влак и причиняват както повреди а вагоните, така и успяват да засегнат пътуващите. Това е проблем, който трябва от една страна да се изчисти в училищните години в часовете на класа например, където могат да се правят срещи между учениците и служителите, но така и чрез по-тясна връзка с МВР.

Това, с което обещах да съдействам, е по следните точки:

Да се обърна към Министерството на транспорта с въпрос относно възобновяването на Синият Дунав - директен влак Русе – София;

Да предложа инсталиране на видеонаблюдение във вагоните и вагоните да бъдат застраховани;

Да се обърна към Министерство на вътрешните работи с предложение в бързите влаковете, както и влаковете по дестинации, в които има по-проблемни пътници като София – Мездра или София – Ихтиман, да бъдат назначени полицаи, които да следят за реда и спокойното и безопасно пътуване както на служителите, така и на гражданите;

Да насърча Министерството на транспорта и Министерството на образованието и науката за провеждане на часове на класния с представители от БДЖ, които да говорят за безопасността при пресичане на жп линията, опасностите от модерните селфита върху вагоните и вандализма. Ще се започне с училища, в близост до жп линии;

Да потърся възможност за спални вагони вместо кушет вагони по направлението Силистра - Русе - София;

Вагоните, преминаващи през Русе да са по-нови и ремонтирани, така че да заменят 50+ годишните;

Да се възстанови директната линия от север на юг, от Русе до Пловдив;

Иван Белчев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    27
    БДЖ Кенеф
    Русе София 4 часа с една супичка на Обнова и каране по правилата. Ако бързате пускате си waze да видите зад кои храсти клечат куките да се пипат и намалявате само там. БДЖ да ме хванат за ... Буфера
  • 1
    26
    БДЖ Кенеф
    Аз също карам фабричен газов инжекцион. Русе София 30 лв. Кеф ти климатик, кеф ти парно и без миризми на мангали и кенефи. Ако някой иска екстремни приключения и да пътува цял ден до София да ходи с влака.
  • 4
    25
    аутист → 22
    Е тъй де. Нали точно така си написал: „16 лева за двама“. Не „ПО 16 лева на човек“. Или ти това си искал да напишеш, ама пръстите не те слушат? И какво, като тръгнеш за София, обикаляш няколко часа автогарата и ЖП-гарата и разпитваш хората дали ще се съгласят да дадат 16 лева на непознат човек и да се качат в колата му?
  • 3
    24
    Вечен кандидат студент
    Падна ми се да развивам тема по български език и литература: Мечти и реалности в творчеството на Ив.Белчев. Просто ужас.Не знам какво да пиша и от къде да я завърна? Help pleassee
  • 5
    23
    Другарю Белчев!
    Полицаи имаше,бол.Викаха им транспортна милиция,полиция.Махнаха ги.Пита се кой ще плаща?Излежаваха се до транспортна болница в близост до речна гара.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари