Иван Бакалов: Защо се дразнят от Петков?

0
Премиерът Петков засегна болезнен въпрос – разделението на българите по въпроса за Украйна
Премиерът Петков засегна болезнен въпрос – разделението на българите по въпроса за Украйна Снимка: БГНЕС / Архив

Призовавам всеки българин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата. Време е фейсбук постовете да се превърнат в средства за Украйна – това написа премиерът Петков във Фейсбук и избухнаха бурни коментари

Има много несъгласни. Защо? Отговорите дава Иван Бакалов в E-vestnik

Това е правилен подход – откриваш фонд за дарения. Който иска дава дарения, който не иска – не дава. Купуваш с парите оръжия, каквито част от обществото иска ние като държава да дадем на Украйна. Иначе излиза, че онези, които искат да даваме оръжия на Украйна, искат да го правят за сметка и на онези, които не искат да даваме.

Премиерът Петков засегна болезнен въпрос – разделението на българите по въпроса за Украйна. Една част категорично не искат да се дават оръжия, а само хуманитарна помощ. Някои настояват на неутрална позиция на страната или са колебливи за подпомагане с оръжия – само леки, без самолети, танкове. Други симпатизират откровено на Русия, оправдават нахлуването на войските й там.

Една част са ястреби войнолюбци. Искат да дадем на Украйна самолети, танкове, ракети и всичко, каквото имаме. Войната да се усили до победа на Украйна. Отказът е позор и означава заемане на страната на Путин. Него трябва да го бият, само танкове и самолети не достигат. Зеленски казва, че войната може да продължи 10 години. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обещава още много военна помощ за Украйна, за да отслаби така Русия, че тя да не може да прави повече такива неща.

Как ще се отрази това на България? У нас коя група ще надделее? Държавата е затруднена да взима категорични решения (също както по въпроса за Македония), защото няма единство на българите. Те са съставили правителство от четворна коалиция. Една част („Демократична България”) категорично искат да се даде военна помощ на Украйна. Същата категоричност след разправии в парламента изрази и лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов. БСП са против даването на военна помощ, само хуманитарна.

„Продължаваме промяната” балансира, държи европейска позиция, но е по-умерена и се опитва да запази коалицията. Извън коалицията парламентарните партии също са разделени – ГЕРБ са за даване на оръжия, „Възраждане” – не.

И в Европа има разногласия, някои страни като Унгария дават убежище за бежанци, хуманитарна помощ, но не военна. Други избират да не подпомагат с тежки оръжия. И в Германия има разногласия за това каква помощ да се дава на Украйна. И Франция и Германия помагат, но се пазят по никакъв начин да не се въвлекат в конфликта като страна. Рискът от ескалация е висок, обяснява Макрон в изявления пред журналисти след преизбирането му. Всяка страна сама решава как да помага, но по отношение на нахлуването на Русия в Украйна има европейско единство, казва той.

Какво да прави България? Заела е европейска позиция срещу войната, а въпросът каква точно помощ да се даде на Украйна се превръща във вътрешно политически. И партии се замерят с обвинения в путинизъм. И това се превръща в по-голям въпрос от тежките вътрешни проблеми за България, предизвикани от инфлацията след ковид епидемията и нарушеното снабдяване с горивата и световната търговия поради войната.

Италианският премиер Марио Драги казва на италианците, че може да се наложи да избираме между климатик през лятото или да помогнем на украинците.

Между какво да избират българите? Лятото ще го преживеят, консумацията на ток е ниска, а нашенецът може и без климатик. Но есента, ако на българите ни се наложи да избираме между отопление и оказване на помощ за Украйна с оръжие, санкции и гостоприемство за още бежанци, вътрешнополитическата картина ще се промени съвсем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Бай Чеп
    Смешник! Един байрактар струва 10М, едно жавелинче към 200 000 $! Каолко ще им помогнеш на бандеровците? Да се напълни повече краварската гушка май!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари