ИТН имат шанс да вкарат депутат от Русе

2
Възможно е сценаристът Филип Станев от "Има такъв народ" да бъде народен представител от Русе
Възможно е сценаристът Филип Станев от "Има такъв народ" да бъде народен представител от Русе Снимка: Facebook

Възможно е сценаристът Филип Станев от "Има такъв народ" да бъде народен представител от Русе

При 100% обработени протоколи в Русенско, окончателните резултати показват, че първото място е за коалицията ПП-ДБ - 25,22% или 16 875 гласа. Само с 616 гласа по-малко на второто място се нареждат ГЕРБ-СДС с 24,29% или 16 259 гласа.

Третото място получава "Възраждане" - 16,58% от избирателите са дали вота си за партията на Костадин Костадинов, което е 11 098 гласа.

ДПС и БСП имат абсолютно равни проценти – избирателите са им дали по 10%, но БСП има три гласа повече - 6695 при 6692 за ДПС.

"Има такъв народ" получават 5,36% или 3584 гласа.

Най-много преференции - и хартиени, и от машина, от всички кандидати за народни представители, е получил областният координатор на ГЕРБ и вторият в листата на коалицията ГЕРБ-СДС Георги Кръстев с рекордните за този вот в региона 3208 гласа. Той е следван от водача си Десислава Атанасова, която е получила 2386. Към момента те са двамата сигурни бъдещи народни представители от коалицията, освен ако Атанасова не влезе в Народното събрание от Разград. Тогава русенски депутат може да бъде петият в листата – Драгомир Драганов от СДС, който е получил 1283 гласа и прескача 7-процентната бариера, предаде БРЯГ.

След първите двама по брой преференции се нарежда петият в листата на ПП-ДБ в Русе - Иван Белчев, който така явно детронира втората - Рена Стефанова от ПП. Той получава 1840 гласа и по този параграф дори изпреварва водача Мартин Димитров, който е с 1432. Димитров не е кандидат в друга листа в София или другаде, така че представителите на предизборната коалиция ПП-ДБ ще имат хора в следващия парламента само от ДБ. Така ПП остават без свой представител от областта. Самата Стефанова е получила 727 гласа.

Как стоят нещата при БСП и ДПС, които са с абсолютно равни проценти?

Водачът на социалистите Иван Иванов има най-много преференции - 828, следван от втората в листата - Ивалинка Цанкова със 705 гласа. При Движението за права и свободи преференциална битка няма, т.е. сигурният депутат е водачът на листата Ализан Яхова.

Иван Иванов от БСП обаче е водач и в Шумен. Там социалистите получават 9,42%, а депутатските места са общо шест. На този етап социалистите не получават депутатско място от този регион, което автоматично прави Иванов депутат от Русе. Припомняме, че на предходните избори през ноември решението той да представлява Русе бе взето лично от лидера Корнелия Нинова, която не го остави представител от Шумен, а от Русе. А"Възраждане" вкарва водача си Златан Златанов.

Възможен е и депутат от „Има такъв народ“ (ИТН)

Тъй като нито ГЕРБ-СДС, нито ПП-ДБ имат достатъчно гласове за сигурни двама депутати, има и втора вероятност за нареждане на депутатските места в областта. А понеже хората на Петков, Василев и Обединението спечелиха първото място в Русенско, двата сигурни мандата остават при тях.

От друга страна обаче партията на Станислав Трифонов прескочи 4-процентната бариера и ще има народни представители в 49-ия парламент. За да се разпределят техните мандати се ползва методът на Хеър-Ниймайер, според който е възможно 7-ият мандат в Русе да бъде даден на ИТН, а ГЕРБ-СДС да останат с един депутат. Тогава сценаристът Филип Станев ще бъде народен представител от града ни.

„Ако всички усилия не бяха хвърлени за преференции на Георги Кръстев, ГЕРБ-СДС щеше да е победител в областта, защото сега не работихме за периферията и загубихме гласове“, коментират експерти от коалицията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    мамун
    никаква полза от 1 циркаджия...
  • 3
    4
    мм
    Верно запада яко Русе и този чукан Златан тя физиономията му като на психично болен олигофрен и съм обеден че е не наред
  • 6
    3
    русенец
    Не ни стига Салтан от "вгъZZраждани" да ни срами, ами сега и някакъв льохмен от жалките ИТН! Русеееее, западаш зверски, мой град любим! Жалко!
  • 18
    2
    Този
    От друг град няма как да пробие в Русе може .
  • -3
    1
    Руси
    Шат на патката главата,айде Славчу депутат
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари