Италия одобри пакет помощи за 55 милиарда евро

0
Пакетът за помощ включва неотложни мерки за приходи, финансови средства за компании и намаляване на данъци, както и безвъзмездни средства за малкия и средния бизнес
Пакетът за помощ включва неотложни мерки за приходи, финансови средства за компании и намаляване на данъци, както и безвъзмездни средства за малкия и средния бизнес Снимка: ЕПА / БГНЕС

Италианското правителство одобри след седмици преговори мерки на стойност 55 милиарда евро за укрепване на икономиката, изправена пред сериозни последици от блокадата заради Covid-19.

Италианският премиер Джузепе Конте направи това съобщение късно снощи на пресконференция, след като се срещна с министрите за новите мерки. Това се случи след напрежение в управляващата коалиция, забавило приемането на указа, който първоначално трябваше да бъде приет през април, предава БГНЕС.

Пакетът за помощ включва неотложни мерки за приходи, финансови средства за компании и намаляване на данъци, както и безвъзмездни средства за малкия и средния бизнес.

Конте каза, че 26 милиарда евро са заделени за работещите, тези на свободна практика и безработните, между 15 и 16 милиарда за компании и 3,25 милиарда евро за здравния сектор.

Пакетът за помощ включва средства за туризъм, култура и селско стопанство – сектори, силно засегнати от кризата.

Европейската комисия заяви, че Италия трябва да се подготви за сериозен икономически спад, тъй като БВП ще се свие с почти 10%.

Италия беше първата европейска държава, която въведе драстични карантинни мерки на цялата си територия в началото на март, а от 4 май постепенно излиза от блокадата, като стартира бизнес дейности.

Коронавирусът предизвика двумесечна блокада в Италия. Жертви на смъртоносната болест станаха 31 000 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари