Италианските власти разкриха канал за фалшиви сертификати в социалните мрежи

1
Цената на документа-менте варира от 100 до 130 евро
Цената на документа-менте варира от 100 до 130 евро Снимка: Corriere di Como

Мрежа за продажба на ковид сертификати бе разкрита в Италия от Guardia di finanza – силовото подразделение на италианското Министерство на икономиката.

По информация на агенция ANSA, търговията се е осъществявала през Telegram, в който имало 10 закрити канала с не по-малко от 1 000 абоната, пише Актуално.

Агенцията съобщава, че стойността на ковид сертификатите с валиден QR код варира между 100 и 130 евро, а заплащането е ставало посредством криптовалута. В рамките на разследването са извършени обиски и проверка на документация и са задържани четирима обвиняеми по подозрение в технологични измами. Следствените действия, извършени под ръководството на прокуратурата в Милано, са проведени в четири италиански области – Венето, Лигурия, Пулия и Сицилия.

От началото на август в Италия се изисква „зелен“ сертификат за посещения на места за отдих, а от септември документът е необходим за пътуване в транспорт за далечни дестинации. От октомври властите въведоха изискването със сертификата да може да се ходи на работа. От 6 декември до 15 януари в страната се въвежда „супер ковид сертификат“, който ще се издава единствено на ваксинирани и преболедували и ще бъде недостъпен с отрицателен резултат от Ковид тест. Базовият „зелен“ сертификат ще се изисква за пътуване в обществения транспорт и за допускане до работното място.

В страната с две дози от ваксина срещу коронавирус е почти 85% от населението на възраст над 12 години. С ускорени темпове започна ваксинацията с бустерна доза, с чието поставяне е свързан срокът на действие на „зеления“ сертификат. В Италия, както и в други държави от Европа, броят на заразените се увеличава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари