Историята на една странна обществена поръчка

1
Близо 7,7 млн. лв. за анализ на риска по българските пътища
Близо 7,7 млн. лв. за анализ на риска по българските пътища

Разкрития на бившия депутат от "Има такъв народ" Пламен Данаилов

Историята на една странна обществена поръчка и анализ за липсата на доверие между институциите, безсилието на една държава да се справи с пътната безопасност...

Фактът, че сигналите срещу бившите управници “валят”, сам по себе си е достатъчно красноречив. Завесата на страха се вдига! Гражданското самосъзнание се събужда, готово да разбие оковите на властта! С надигнатия глас днес, с вота си на изборите! Споделям сигнал, изпратен до мен!

За първи път въпросната обществена поръчка е публикувана на 02 април 2021 г. в 15.48 ч. ( 00044-2021-0028). Предполагам, прави впечатление в какъв момент се публикува подобна поръчка, два дни преди изборите и то по съкратена процедура за едва 12 дни.

Дори и да се абстрахираме от момента на публикуване на горепосочената ОП, би следвало да обърнем внимание на нейното съдържание:

АПИ се е договорила с някаква тайнствена персона, която била подала искане за патент в USA (договорките по ОП само с един изпълнител отговарят ли на изискванията в ЗОП няма да коментирам) да направи ПИЛОТНО ЗАСНЕМАНЕ….... При това пилотно заснемане, колко и да се търси в документите на посочената обществена поръчка няма да откритем какъв е обемът, обхватът на въпросната обществена поръчка….1 км, 10 км, 100 км. Странно обаче, някак изпълнителите са успели да определят, че бюджет от 7 680 000 лв без ДДС е достатъчен ?!?!?!

В аргументацията на тази поръчка са използвани „солидни“ източници, на които дори са се позовали в самата поръчка…Wikipedia с директни линкове в документацията.

След генерирането на аргументация относно несъстоятелността на тази поръчка тя е ….прекратена… като официално се използва претекст, че това прекратяване се дължи на…ЛИПСАТА НА ФИНАНСОВ РЕСУРС НА ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ.

Дотук всичко изглежда нормално, някой има безумно хрумване, реализира го, но когато се чуе и друго мнение…се прекратява и се отрезвява….

Но да не забравяме къде живеем, в какви условия и в какъв социално-битов реализъм сме потопени през годините на прехода.

На светлата дата 29 април 2021 г (четвъртък преди Великден и съответно едни 10-тина празнични дни) в 15.31 часа тази ОП е подновена!!! 00044-2021-0036 с краен срок за подаване на предложения 13 май 2021 г.…отново само един възможен кандидатстващ, със същата мистична госпожа Диана Русинова…която отново фигурира в документацията на ОП. Някак за 20-тина дни се намериха 7 680 000 лв. без ДДС да се похарчат в ОПИТ.

Разбира се, личи си, че са взети предвид предишните бележки, които по неведоми пътища са достигнали до формулиращите ОП и вече не се споменава евентуалността на патента, не се споменава Wikipedia, даже се прави крачка напред…позовават се на Директива 2008/96/EC за управлението на безопасността на пътната инфраструктура !!! Гениално, на българска администрация й отне 13 години, за да се задвижи и реши да действа по Директива от 2008 г.!!! Похвално, по-добре късно отколкото никога…

Само, че имат грешка, въпросната Директива е изменена и същината на тези изменения е много по-съзвучна със сегашната обстановка и тези промени не са от преди 10 години….а много по-скорошни. Ала не бива да се сърдим на АПИ, явно толкова си могат, явно се опитват нещо да скалъпят хората.

Тяхното действие е показателно за едно и е доказателство за същото, а именно:

1. С последните изменения на ЗП от 19.03.2021 г. грижата и координацията за безопасността на пътищата в Република България е ангажимент и задължение на „Държавна Агенция Безопасност на движение по пътищата“ – видно и явно представителите на АПИ не смятат, че нещо подобно може да се реализира и изпълни от ДА БДП и затова са решили да се „спасяват“ както успеят и доколко могат.

2. Абсолютна непрозрачност и здрава логика при определяне на бюджет за реализация на ОПИТИ. Когато се разчита на несъществуваща технология, недоказани решения, това могат само да бъдат ОПИТИ. И във второто издание на тази ОПИТНА поръчка не става ясно какъв е обхватът

3. В конкретната администрация явно няма хора с критично мислене и познания в тази материя, да даваш безотчетно МИЛИОНИ за сателитни снимки, които на базата на множество инструменти на ЕК и ЕС са достъпни до всички органи на държавната власт напълно БЕЗПЛАТНО е най-малкото безотговорно !!!

4. Подобна поръчка, аргументацията за нея и подходът могат само да ни мотивират да бъдем много по-бдителни по отношение пилеенето на ресурси в НЕПРАВИЛНИ действия.

Пламен Данаилов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари