История за един топъл обяд!

2

Всичко започва още преди изгрев слънце

Към 6 часа сутринта от кухнята на Обществената трапезария се носи аромат на домашно приготвена храна. Причината – екипът готви не за 110, а за 250 души, които всеки ден разчитат на обяда, който получават безвъзмездно.

Героите на историята за Доброто са 4 жени – Валентина, Даниела, Грета и Петранка. Те казват, че професията им е благородна, защото помагат на хора, изпаднали в нужда, а топлият обяд, който те приготвят всеки ден за 250 души, е доказателство, че никой вирус не може да събори имунната система на Добротата.

Колективът на Обществената трапезария е малък, но изключително сплотен и задружен. Негов ръководител и директор на трапезарията е Мариян Димитров, чиито усилия са насочени към организацията на целия процес по приготвяне, опаковане и доставяне на храната.

Само преди месец приключи проектът „Топъл обяд“, чрез който 110 потребители получаваха вкусна храна всеки ден. Заради усложнената обстановка с разпространението на коронавируса администрацията защити втори проект – „Топъл обяд в извънредно положение“, с който потребителите на услугата станаха 250 на брой.

Ситуацията е напълно нова и различна, защото преди пандемията хората са се хранили на място в трапезарията, а по време на извънредното положение храната на всички 250 души трябва да се пакетира и достави по домовете.

Логистиката се оказва предизвикателство за директора Мариян Димитров, но той се справя успешно със своята задача, като голяма част от заслугата е и на Община Русе.

Всъщност Общината реагира веднага и осигурява транспорт и шофьори, с които обядът да стигне до всеки нуждаещ се. Чисто нов бус е на разположение на екипа от трапезарията, осигурен безвъзмездно от „Форд Мото Пфое“, а горивото е безвъзмездно осигурено от бензиностанция „Ромпетрол“. Включват се и социалните работници от отдел „Социални дейности“ към Община Русе, както и помощният персонал от детските градини „Ралица“, „Иглика“ и „Здравец“ – всички заедно помагат за това да има топъл обяд за всеки един от нуждаещите се.

Директорът Мариян Димитров емоционално казва, че е щастлив човек, защото работи с прекрасен екип – екип, за който по време на извънредното положение не е имало болнични, отпуски или почивни дни. Персоналът на Обществената трапезария се нарежда на първа линия, редом до всички, които се борят за оцеляването на другите.

Чести посещения в трапезарията за подкрепа и контрол осъществяват зам.-кметът по хуманитарни дейности г-н Енчо Енчев и директорът на Дирекция „Социални дейности“ г-жа Катя Петрова.

Проектът „Топъл обяд в извънредно положение“ ще бъде удължен до 24 юли. Продължава и работата на тези, които се грижат да няма лишени от храна нуждаещи се.

Това, което крепи Добрите хора, са добрите думи, доброто отношение и благодарността в очите на останалите.

Екипът на Обществената трапезария си пожелава ново кухненско обзавеждане, с което процесът на готвене да бъде по-приятен и същевременно с това – по-бърз и удобен, а дотогава – ще прави всичко по силите си, за да има топъл обяд за хората, които нямат обяд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари