Истинска любов: Както живяхме заедно, така и ще умрем заедно

1

Вероятно няма човек, който да не е гледал един от най-награждаваните филми в света – „Титаник“. Във филма на Джеймс Камерън от 1997 година има един кратък, но трогващ кадър на прегърната възрастна двойка, която е в каютата си, докато тя се пълни с вода

Това е семейство Исидор и Ида Щраус, за чийто житейски път разказват Vesti.bg в рубриката им „Историята помни“.

Исидор е евреин, роден в Отерсберк, Курплащ (югозападната част на съвременната държава Германия) през 1845 г. Исидор заминава през 1854 г. за Съединените щати, където две години по-рано се е установил баща му Лазарус Щраус. Дълги години Исидор и семейството му живеят в щата Джорджия. Домът им съществува и до днес.

След Американската гражданска война (1861-1865 г.), семейството се мести да живее в Ню Йорк. В града на неограничените възможности, Лазарус успява да убеди създателя на Macy’s да отвори малък магазин за домашна посуда.

Бизнесът той върти заедно със синовете си. С годините семейното магазинче се слива с големия Macy’s, като се създава нова секция, в която се продават чаши и чинии. През 1888 г. Исидор и Нейтън Щраус, негов брат, стават партньори на Macy’s. През 1896 г. Исидор и Нейтън придобиват пълна собственост върху Macy’s.

След като Исидор се прочува като успял мъж, ловък бизнесмен и политик (бил е конгресмен, представител на демократите), открива жената на сърцето си, която по-късно се омъжва за него. Тя се казва Розелин Ида Блун. Родена през 1849 г., също в Германия, но се мести със семейството си в САЩ, където се запознава с Исидор.

Двамата създават голямо семейство – Ида Щраус ражда общо седем деца.

Ида и Исидор прекарват зимата през 1911 - 1912 г. във Франция. Двойката планира завръщането си в САЩ с друг кораб, но се налага да променят плановете си, защото по това време във Великобритания има стачки. Така всичко стига до трагичната нощ от 15 април 1912 г.

Когато става ясно, че пасажерите трябва да бъдат евакуирани, е бил даден шанс първо на жените и децата. След като Ида Щраус разбира за разпореждането, тя заявява, че се отказва от своето място. От уважение към преклонната възраст на съпрузите, екипажът предлага на Исидор Щраус също да се качи на лодката.

Възрастният милионер не прима предложението, защото на борда все още има много млади жени и деца, които не са се спасили. Елън Бърд, новоназначената помощница на Ида, която не е в близост до спасителните лодки, оцелява. Ида настоява Елън да се качи на спасителна лодка 8, на която трябвало да бъде семейство Щраус. 

Госпожа Щраус подава своето кожено палто на младата Елън с думите: „Както живяхме заедно, така и ще умрем заедно“.

Ида и Исидор получават позволение да се качат на лодката заедно с Елън, но възрастната двойка отказва. Исидор и Ида за последен път са видени да стоят рамо до рамо на палубата. Тялото на Исидор е открито, а по-късно идентифицирано от семейството му. Тялото на Ида така и не бива открито.

Оцелелите от „Титаник“, включително прислужницата Елън, разказват за добротата и щедростта на възрастната двойка Щраус. Една от изтритите сцени във филма „Титаник“, Исидор, изигран от Лу Палтър, убеждава Ида да се качи на спасителната лодка, но тя отказва.

Историята им става символ на истински любовен миг в последните минути на „Титаник“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

След дълъг размисъл как да кръсти новата си кръчма, бай Гроздан лепна табела "Напоителни системи!"

Харесай Дунавмост във Фейсбук