Испания променя стратегията: Приравнява Ковид-19 със сезонен грип

3
Вирусоложката Маргарита дел Вал смята, че идеята да се приравни Ковид-19 с обикновените грипове се налага твърде преждевременно
Вирусоложката Маргарита дел Вал смята, че идеята да се приравни Ковид-19 с обикновените грипове се налага твърде преждевременно Снимка: Дойче Веле

Испания променя стратегията. Въпреки рекордния брой инфекции с Омикрон, испанското правителство смята да третира пандемията от коронавирус като сезонен грип

В Мадрид няма почти никакви ограничения. Какви са рисковете, пише Дойче Веле

Броят на заразените с коронавируса в Испания в рамките на 14 дни достигна рекордни стойности – за това всеки ден се говори по тамошната телевизия. Водещият на сутрешната програма обяснява, че сега правителството обмисля нова стратегия: Ковид-19 да се приравни със сезонните грипове, които се появяват всяка година.

Важно е обаче здравеопазването и икономиката да се приведат в съзвучие, каза премиерът Педро Санчес. Той се аргументира с това, че при последната вълна от пандемията смъртните случаи са много по-малко: само 1% в сравнение с 13-те процента при предишните вълни.

Рискован ход?

Санчес обяснява, че трябва да бъде подготвена смяна на стратегията. Но мнозина експерти в Испания смятат, че такъв ход би бил твърде рискован. В девет от общо 17 автономни региона интензивните отделения вече са натоварени отвъд предела на възможностите си, защото повече от 1/4 от леглата са заети от пациенти с Ковид.

Новозаразените с Омикрон са толкова много, че расте и броят на тежките случаи и интензивните отделения вече се препълват, казва специалистът по интензивна медицина Хосе Гереро. Болниците са претоварени дори извън интензивните отделения, много отложени операции вече бяха окончателно отменени.

Вирусоложката Маргарита дел Вал смята, че идеята да се приравни Ковид-19 с обикновените грипове се налага твърде преждевременно. Вълната далеч още не е отшумяла, а пикът на смъртните случаи може да се очаква едва след 3 седмици, смята тя.

И други експерти мислят като нея: приравняването на Ковид-19 с грип сериозно би подценило опасността от заболяването. Пациентите, които в момента влизат в интензивното с двустранна бронхопневмония в резултат от зараза с Омикрон, са също толкова в лошо състояние, колкото и аналогичните случаи при предишните вълни, казва Гереро.

В Мадрид няма почти никакви ограничения

Отделните автономни региони реагират по различен начин на покачването на новите зарази. В Каталуния отново беше въведен вечерен час, в Астурия затвориха всички заведения на закрито, в някои региони за определени дейности се изисква зелен сертификат.

В столицата Мадрид обаче сякаш няма никакви ограничения във всекидневния живот – ако изключим задължението да се носят маски. Така че в този многомилионен град приравняването на Ковид-19 с обикновения грип изглежда вече факт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари