Испания предприема стъпки за съкращаване на работната седмица

1
Мярката засяга близо 12 милиона работещи
Мярката засяга близо 12 милиона работещи

Мярката засяга близо 12 милиона работещи

Лявото испанско правителство започна днес преговори със социалните партньори за намаляване на работното време, като изпълнителната власт иска промяна от 40 на 37,5 часа на седмица, въпреки съпротивата на работодателските организации, предаде Франс прес.

Тази мярка, предвидена в правителствено споразумение от края на октомври между премиера Педро Санчес и радикалната лява формация "Сумар" (Sumar), засяга близо 12 милиона работещи, според изпълнителната власт.

"Намаляването на работното време не означава само да работим по-малко, а и да работим по-добре", подчерта преди началото на дискусиите в социалната мрежа "Екс" (Х) министърът на труда Йоланда Диас, която е и лидер на "Сумар".

Испанците "заслужават работен ритъм, който им оставя време да живеят", добави министърката, припомняйки, че законовата продължителност на работното време не е променяна в Испания от "40 години", въпреки повишената производителност, постигната от служителите.

Поставеният на масата на преговорите план на правителството предвижда намаляване на работното време на два етапа – с преминаване до 38,5 работни часа през 2024 година, а след това 37,5 часа през 2025 година. Тази промяна не би трябвало да се отрази на работната заплата.

Проектът на правителството бе подкрепен от двата основни синдиката – Общ съюз на трудещите се (UGT) и Профсъюзната конфедерация на работническите комисии. В същото време той се сблъсква със съпротивата на работодателските организации, пише БТА.

Шефът на Испанската конфедерация на бизнес организациите (СЕОЕ) Антонио Гараменди критикува липсата на маржове за маневриране, предоставени на социалните партньори по време на дискусиите. "Ако отидете на преговори с предизвестен край, къде е социалният диалог?", запита той.

За да бъде гласуван законът, лявото правителство ще трябва да преодолее и съпротивата на някои свои регионални съюзници като Националната баска партия и каталунските сепаратисти, за които се смята, че са близки до бизнеса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари