Ислямска Държава: Гответе се за буря! Ще ударим пак!

0
Часове след касапницата в Париж, „Ислямска държава“ (ИД) пое отговорност за атентатите
Часове след касапницата в Париж, „Ислямска държава“ (ИД) пое отговорност за атентатите

Часове след касапницата в Париж, „Ислямска държава“ (ИД) пое отговорност за атентатите и предупреди, че това е било само началото на бурята, която предстои.

„8 наши братя, воини на халифата, извършиха блестящи атаки в сърцето на Париж и се самовзривиха, след като свършиха мунициите им“, се казва в съобщение на ИД, разпространено в интернет.

Подчертава се, че местата на атаките са прецизно и неслучайно избрани, съобщава вестник "Труд".

Вината на Франция била, че нанася „удари по мюсюлманите от халифата“ и щяла да остане основна мишена на джихадистите, докато води „кръстоносен поход“ срещу исляма. Париж е част от водената от САЩ международна коалиция срещу ИД и от септември нанася въздушни удари по джихадистите в Сирия.

„Ние сме във война с „Ислямска държава“, отсече президентът Франсоа Оланд. Той обяви тридневен траур и въведе извънредно положение. Още преди ИД да поеме отговорност, Оланд хвърли вината за атентатите върху джихадистите, но не изключи те да се били подпомагани и вътре във Франция. Оцелели в атаката в зала „Батаклан“ разказаха, че нападателите си говорели на чист френски. Единият от атентаторите е идентифициран по пръстови отпечатъци като французин от парижкото предградие Куркурон. Той е сред атакувалите „Батаклан“, бил е регистриран в полицията.

Други очевидци на атентатите заявиха, че нападатели дошли с кола с белгийска регистрация.

Късно вчера в брюкселския квартал Моленбеек бяха извършени обиски в квартирите на трима младежи, заподозрени за участие в атентатите. Съобщено бе, че има няколко арестувани, но без повече подробности.

Край трупа на атентатор от „Стад дьо Франс“ бе намерен сирийски паспорт. Оказа се, че той е на бежанец, пристигнал на 3 октомври на остров Лесбос и регистриран от гръцките власти. Край друг труп на нападател пък бе намерен египетски паспорт.

Съмнения за връзка с атаките има и за 51-годишен черногорец, арестуван миналата седмица в Бавария при проверка на магистрала, като в колата му бяха открити оръжия и експлозиви.

Полша вчера обяви, че не може да приеме мигранти по квотите на ЕС.

„Изправени пред трагичните актове в Париж, не виждаме политически възможности да изпълним това“, каза бъдещият евроминистър Конрад Шимански.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари