Ирак предупредил за нападение на ИД ден преди атентатите в Париж

0
Иракският външен министър Ибрахим ал Джаафар
Иракският външен министър Ибрахим ал Джаафар

Иракският външен министър Ибрахим ал Джаафари заяви, че разузнаването на неговата страна е споделило информация, показваща че Франция, САЩ и Иран са сред страните, в които са планирани терористични атентати. Той не съобщи подробности, но коментарът беше направен след атентатите в Париж в петък, отговорността за които беше поета от "Ислямска държава", посочват Ройтерс и ТАСС, предаде БТА.

"Източници на иракското разузнаване съобщиха информация, че са планирани атентати срещу Европа като цяло и специално Франция, както и срещу Америка и Иран", заявил Ал Джаафари в кулоарите на вчерашните преговори във Виена за прекратяване на войната в Сирия. Той добавил, че съответните страни са били информирани, а запис на изявлението му е публикувано на неговия уебсайт.

Иракският външен министър не уточнява, че заплахата е от екстремистите от "Ислямска държава", които контролират големи райони от Ирак и Сирия. Ал Джаафари обаче заяви, че неотдавнашните атаки в Египет, Ливан и Франция изискват глобален отговор срещу джихадистката група.

По-рано АП съобщи, че високопоставени източници от службите за разузнаване на Ирак са предупредили предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" за предстоящи нападения на войнствената организация само ден преди извършените в петък нападения в Париж, които отнеха живота на 129 души.

Иракското разузнаване е изпратило телеграма, в която се казва, че лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади е наредил нападение срещу страни от коалицията, срещу Иран и срещу Русия. Това нападение трябвало да включва "бомбени атентати, или самоубийствени атентати, или взимане на заложници". В телеграмата се посочва, че информацията идва от източници на иракските служби вътре в групировката.

Без да коментира специално иракското предупреждение, високопоставен американски източник от разузнаването каза, че до западните правителства не е достигала информация, която да е била достатъчно конкретна, че да може да предотврати станалото в Париж.

Франция определи нападенията, при които по последни данни са загинали 129 души и са ранени 352, като акт на война и обеща да унищожи "Ислямска държава". В момента Париж участва във водената от САЩ международна коалиция, която нанася въздушни удари в Сирия срещу терористичната групировка.

Във връзка със случилото се френският президент Франсоа Оланд обяви въвеждането на извънредно положение и затваряне на държавните граници.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари