Искрен Веселинов: Собствениците на ВЕИ-та печелят като луди от високите цени на тока

4
Държавните дружества трябва просто да спрат да изнасят ток
Държавните дружества трябва просто да спрат да изнасят ток Видео: Русе Медиа

Протестно автошествие срещу високите цени на тока бе организирано днес в Русе по инициатива на ВМРО.

Колоната от автомобили стигна до Дунав мост, където направи обиколки в кръговото кръстовище. Въпреки че движението бе затруднено, до блокада в района на граничния пункт не се стигна.

Протестиращите поискаха системна държавна политика по овладяване на инфлацията в страната и най-вече на ръста на цената на електроенергията, която е базисна за всяка продукция.

Цената на тока е пряка функция на управленски решения. В момента е висока, защото бяха взети грешни решения по време на служебния кабинет – като спирането на мощности на ТЕЦ „Марица-Изток 2““, коментира зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, предава Русе Медиа. Според него при желание България може да спре износа си на ток, защото разполага с държавна енергетика. Държавните дружества могат да насочат произвежданата от тях електроенергия към българските потребители, да увеличат предлагането и оттам да се намалят цените.

В момента печелившите от тази ситуация са собствениците на ВЕИ-та които печелят като луди от тези цени, но скъпата цена на тока бърка не само в джоба на всеки един от нас, но тя генерира безработица, добавъчно поскъпване във всички сфери, прави неконкурентоспособна нашата икономика. Ние правим това, което сме правили винаги – настояваме държавата да си влезе в ролята“, каза още Веселинов. И припомни, че докато ВМРО са били в парламента, винаги са настоявали цената на тока да бъде контролирана. Той определи последните две Народни събрания като „безотговорни“, тъй като не са обърнали обърнали внимание на нито един истински проблем на гражданите, и случващото се сега е „функция на тяхното бездействие“.

Исканията на протестиращите бяха обобщени от регионалния координатор на ВМРО Траян Тотев – оставка на КЕВР, спиране на износа на евтин ток за чужбина, оставка на министъра на енергетиката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари