Исканите от Бойко Борисов 16 милиарда заем са нахална измама

0
проф. Никола Алтънков​, Калифорнийски университет, САЩ
проф. Никола Алтънков​, Калифорнийски университет, САЩ

Предложението на Бойко Борисов за взимане на 16 милиарда лева външен дълг трябва незабавно и категорично да бъде отхвърлено. Исканите средства се оправдават с изплащане на дължими стари задължения през следващите три години, както и за покриване на дефицити от 2015-2017 г. Тези аргументи са несъстоятелни.

​Задълженията, които трябва да се изплатят през 2015, 2016 и 2017 година са както следва:

2015 г.: Три милиарда лв., взети през декември 2014 година за изплащане на задълженията по депозити в Корпоративна търговска банка. Тази сума беше отпусната от правителството като заем на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВ) и ще бъде въстановена от Фонда чрез постъпване на редовни и извънредни вноски от търговските банки. Държавата даже ще спечели от този мостови заем понеже лихвата, която ФГВ плаща е по-висока от тази на която е сключен държавният заем.
​Около един милиард и шестстотин милиона лева за изплащане на други два заема взети през декември 2014 г. Те са по 400 милиона евро. Понеже са краткосрочни, плащанията им би трябвало да са предвидени в бюджета за 2015 г. и вероятно съставят част от предвидения дефицит от около 2.5 милиарда лева.

2016 г.: Не повече от 200 милиона лева са необходими за покриване на стари държавни задължения, които са дължими през тази година. Те ще бъдат предвидени и включени в бюджета за 2016 г.

2017 г.: Около 1 милиард и деветстотин милиона лева за покриване на дължими заеми възлизащи на 950 милиона евро, взети от кабинета Борисов-Дянков от 2009 до февруари 2013 г. Те би трябвало да бъдат предвидени при съставянето на бюджета за 2017 г.: Освен гореописаните дължими заеми за периода 2015-2017 г., има и няколко плащания по краткосрочни емисии, които традиционно се погасяват на вътрешния пазар с пласиране на държавни ценни книжа.

Дефицитите през 2015, 2016 и 2017 години са следните:

Предвиденият дефицит за тази година е около 2.5 милиарда лева. Той може да бъде спокойно покрит от фискалния резерв без да се посяга на т.нар. сребърен фонд, нито на необходимия поддържан минимум.
За 2016 г. и 2017 г. няма изготвени бюджети, а се предвиждат дефицити в размер на около 2 милиарда лева на година!? Възможно е да няма нужда от дефицити въобще, а при нужда може също да се прибегне към фискалния резерв. Към края на 2014 г. той е над 9 милиарда лева.

Солидни и правдиви аргументи за поемане на този огромен дълг от 16 милиарда лева, за който настояват министър-председагелят Бойко Борисов и неговата партия, не съществуват, и той не трябва да бъде приет от Народното събрание. Съществуват обаче немалко пренебрегнати възможности за набиране на средства, които правителството, администрацията и всички държавни органи и агенции, включително общинските, биха могли да имат предвид.

Първо, 900 милиона лева бяха отпуснати от държавата (или от ФГВ) на Първа инвестиционна банка през юни 2014 г. Те трябва да бъдат върнати колкото се може по-скоро за да не се превърнат в личен подарък на банката.

Второ, разследването на КТБ би трябвало да доведе до набавянето на значителни капитали в полза на държавата. Не съществуват причини за забавяне на необходимите процедури.

Трето, от несъбраните над 6 милиарда лева, дължими от фирми и граждани към различни държавни, агенции включително НАП, могат да бъдат събрани спешно най-малко половината, а може да се помисли и за частична амнистия за насърчаване на вземанията.

Четвърто, 6 милиарда лева контрабанда, за които се тръби напоследък по всички медии, могат и трябва да бъдат превърнати в средства за доход на държавата. Щом тази сума е изчислена и рекламирана, не е трудно да се съобрази, че контрабандистите са познати, а начините им за заобикаляне на законите – известни. Не е известно дали тези 6 милиарда лева са общата сума за последните години (колко години?) или е годишна сума, но органите на реда биха могли да поработят по въпроса. Подобни забележки биха могли да се отправят и към ръководството на митниците.  
 
проф. Никола Алтънков​, Калифорнийски университет, САЩ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • -1
  45
  Mrs Sarah Williams
  Фирма за заем Sky World, ние даваме заеми с лихва 0f 3%. [email protected] Добър ден господине / ма съм. Ние сме частна компания и предлагаме заеми при ниски лихви при определяне на размера на заема е между 100 милиона провизии за заем от заем от 1000 долара за развитие на бизнеса: конкурентоспособност на ръба / бизнес. Ние предлагаме разнообразни заеми * Лични заеми (обезпечени и необезпечени) * Бизнес кредити (обезпечени и необезпечени) * Заем за консолидация Без предварителни такси. Благодарим Ви, че отделихте време да прочетете тази реклама. За повече информация и запитвания изпратете имейл до нас днес [email protected] [email protected] Сара Уилямс.
 • -1
  44
  Bryan Stefan
  Внимание: кандидат за заем, Имате ли нужда от заем, за да решите финансовата си тежест или да направите инвестиция? Ако е така! Свържете се с нас днес за съдействие за заем. Забележка: Предлагаме краткосрочни и дългосрочни заеми с лихва 3%. Можете да вземете заем от минимум 5000,00 долара и максимум 250 милиона долара. Моля, свържете се с нас на [email protected] или whatsapp: +919654763221 за повече информация. С уважение, Браян Стефан
 • -1
  43
  Bryan Stefan
  Внимание: кандидат за заем, Имате ли нужда от заем, за да решите финансовата си тежест или да направите инвестиция? Ако е така! Свържете се с нас днес за съдействие за заем. Забележка: Предлагаме краткосрочни и дългосрочни заеми с лихва 3%. Можете да вземете заем от минимум 5000,00 долара и максимум 250 милиона долара. Моля, свържете се с нас на [email protected] или whatsapp: +919654763221 за повече информация. С уважение, Браян Стефан
 • 0
  42
  midland
  Получаването на легитимен заем винаги е бил огромен проблем за толкова много клиенти, които имат финансови нужди. Проблемът с лошия кредит и обезпечението са нещо, от което клиентите винаги се притесняват, когато търсят заем от легитимен кредитор. Но MIDLAND CREDIT FIRM направи тази разлика в отпускането на заеми. MIDLAND CREDIT FIRM е акредитирана от съвета на организацията-кредитодател за отпускане на заеми на местни и международни клиенти с 3% лихва. Получихме привилегията да задоволим финансовите ви нужди. Проблемът с кредита не бива да ви спира да получите заема, който ви е необходим. Нашите услуги включват следното: - * Инвестиционни заеми * Консолидация на дълга * Втора ипотека * Бизнес кредити * Лични заеми * Международни заеми Без социално осигуряване и без кредитна проверка, 100% гаранция. Всичко, което трябва да направите, е да ни уведомите точно какво искате и със сигурност ще направим вашата мечта. MIDLAND КРЕДИТНА ФИРМА казва ДА, когато банките ви кажат НЕ. И накрая, ние финансираме дребномащабна кредитна фирма, посредници, малки финансови институции, тъй като имаме неограничен капитал. За повече подробности относно получаването на заем от нас: Моля, отговорете незабавно на този имейл: [email protected] Име на компанията: MIDLAND CREDIT HOME Фирмен имейл [email protected] Идентификационен номер на компанията NMLS: 315276. Фирмен уебсайт: midlandcreditonline.com Девиз: Инвестиране за поколения.
 • 0
  41
  Mrs Sarah Williams
  Фирма за заем Sky World, ние даваме заеми с лихва 0f 3%. [email protected] Добър ден сър / ма съм. Ние сме частна компания и предлагаме заеми на ниски лихвени проценти при определяне на размера на заема е между 100 милиона провизии за заем от заем от 1000 долара за развитие на бизнеса: конкурентоспособност на ръба / бизнес. Ние предлагаме разнообразни заеми * Лични заеми (обезпечени и необезпечени) * Бизнес кредити (обезпечени и необезпечени) * Заем за консолидация Без предварителни такси. Благодарим Ви, че отделихте време да прочетете тази реклама. За повече информация и запитвания изпратете имейл до нас днес [email protected] [email protected] Сара Уилямс.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Чък Норис влязъл на концерт на AC/DC с фланелка на Милко Калайджиев и те засвирили "я елате пиленца при батко".

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари