Исканите от Бойко Борисов 16 милиарда заем са нахална измама

0
проф. Никола Алтънков​, Калифорнийски университет, САЩ
проф. Никола Алтънков​, Калифорнийски университет, САЩ

Предложението на Бойко Борисов за взимане на 16 милиарда лева външен дълг трябва незабавно и категорично да бъде отхвърлено. Исканите средства се оправдават с изплащане на дължими стари задължения през следващите три години, както и за покриване на дефицити от 2015-2017 г. Тези аргументи са несъстоятелни.

​Задълженията, които трябва да се изплатят през 2015, 2016 и 2017 година са както следва:

2015 г.: Три милиарда лв., взети през декември 2014 година за изплащане на задълженията по депозити в Корпоративна търговска банка. Тази сума беше отпусната от правителството като заем на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВ) и ще бъде въстановена от Фонда чрез постъпване на редовни и извънредни вноски от търговските банки. Държавата даже ще спечели от този мостови заем понеже лихвата, която ФГВ плаща е по-висока от тази на която е сключен държавният заем.
​Около един милиард и шестстотин милиона лева за изплащане на други два заема взети през декември 2014 г. Те са по 400 милиона евро. Понеже са краткосрочни, плащанията им би трябвало да са предвидени в бюджета за 2015 г. и вероятно съставят част от предвидения дефицит от около 2.5 милиарда лева.

2016 г.: Не повече от 200 милиона лева са необходими за покриване на стари държавни задължения, които са дължими през тази година. Те ще бъдат предвидени и включени в бюджета за 2016 г.

2017 г.: Около 1 милиард и деветстотин милиона лева за покриване на дължими заеми възлизащи на 950 милиона евро, взети от кабинета Борисов-Дянков от 2009 до февруари 2013 г. Те би трябвало да бъдат предвидени при съставянето на бюджета за 2017 г.: Освен гореописаните дължими заеми за периода 2015-2017 г., има и няколко плащания по краткосрочни емисии, които традиционно се погасяват на вътрешния пазар с пласиране на държавни ценни книжа.

Дефицитите през 2015, 2016 и 2017 години са следните:

Предвиденият дефицит за тази година е около 2.5 милиарда лева. Той може да бъде спокойно покрит от фискалния резерв без да се посяга на т.нар. сребърен фонд, нито на необходимия поддържан минимум.
За 2016 г. и 2017 г. няма изготвени бюджети, а се предвиждат дефицити в размер на около 2 милиарда лева на година!? Възможно е да няма нужда от дефицити въобще, а при нужда може също да се прибегне към фискалния резерв. Към края на 2014 г. той е над 9 милиарда лева.

Солидни и правдиви аргументи за поемане на този огромен дълг от 16 милиарда лева, за който настояват министър-председагелят Бойко Борисов и неговата партия, не съществуват, и той не трябва да бъде приет от Народното събрание. Съществуват обаче немалко пренебрегнати възможности за набиране на средства, които правителството, администрацията и всички държавни органи и агенции, включително общинските, биха могли да имат предвид.

Първо, 900 милиона лева бяха отпуснати от държавата (или от ФГВ) на Първа инвестиционна банка през юни 2014 г. Те трябва да бъдат върнати колкото се може по-скоро за да не се превърнат в личен подарък на банката.

Второ, разследването на КТБ би трябвало да доведе до набавянето на значителни капитали в полза на държавата. Не съществуват причини за забавяне на необходимите процедури.

Трето, от несъбраните над 6 милиарда лева, дължими от фирми и граждани към различни държавни, агенции включително НАП, могат да бъдат събрани спешно най-малко половината, а може да се помисли и за частична амнистия за насърчаване на вземанията.

Четвърто, 6 милиарда лева контрабанда, за които се тръби напоследък по всички медии, могат и трябва да бъдат превърнати в средства за доход на държавата. Щом тази сума е изчислена и рекламирана, не е трудно да се съобрази, че контрабандистите са познати, а начините им за заобикаляне на законите – известни. Не е известно дали тези 6 милиарда лева са общата сума за последните години (колко години?) или е годишна сума, но органите на реда биха могли да поработят по въпроса. Подобни забележки биха могли да се отправят и към ръководството на митниците.  
 
проф. Никола Алтънков​, Калифорнийски университет, САЩ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • -1
  15
  Hope elinal
  Вие сте бизнес мъж или жена? Имате ли нужда от средства за стартиране на собствен бизнес? Имате ли нужда от заем, за да уредите дълга си или да изплатите сметките си или да започнете хубав бизнес? Имате ли нужда от средства за финансиране на вашия проект? Ние предлагаме гарантирани заемни услуги на всяка сума и за всяка част на света за (физически лица, компании, посредници и юридически лица) при нашата превъзходна лихва от 2%. За кандидатстване и повече информация изпратете отговори на следния имейл адрес: [email protected] Благодаря и очакваме вашия бърз отговор.
 • 0
  14
  Елена
  Уважаеми търсещи заеми. Имате ли някакви финансови затруднения? Искате ли да започнете собствен бизнес? Тази компания за заем е създадена правозащитни организации по целия свят с единствената цел да помогне на бедните и хората с финансови затруднения в живота. Ако искате да кандидатствате за заем, свържете се с нас с подробностите по-долу имейл: [email protected] Име: Необходима сума на заема: Продължителност на кредита: Мобилен номер: Благодаря ви и Бог да ви благослови УВЕРЕНОСТ Елена
 • 0
  13
  mr scott
  добър ден Имате ли някакви финансови проблеми? Нуждаете се от заем, за да изчистите дълговете си? Ще увеличите ли финансите си? Вие сте предприемач, който иска да разшири фирмата си. Съветваме ви да се свържете с истинския герой, доверителен и ефективен бизнес за отпускане на вашия заем. Признан съм както от отделни лица, така и от правителството за нашата голяма ефективност. Имейл: [email protected] Услугите включват: * Лични заеми (сигурни и обезпечени) * Бизнес кредити (сигурни и обезпечени) * Подобрение на дома * Кредити за изобретатели * Авто кредити и др .. Моля, свържете се с нас, ако се интересувате, чрез Имейл: [email protected] WhatsApp: +79265038734 Сертифицирани сме, надежден, надежден, ефективен, бърз и динамичен. връзка Г-н Скот [email protected]
 • -1
  12
  mr scott
  Здравейте Имате ли нужда от удобен заем за вашето удовлетворение? Ние предлагаме достъпен 3% лихвен заем на местни и международни кредитополучатели. Ние сме сертифицирани, надеждни, надеждни, ефективни, бързи и динамични и работим заедно. ние даваме дългосрочен заем от най-много 2 до 20 години. Имате ли нужда от незабавен, лесен и достъпен заем, за да платите дълга, да започнете бизнес или по някаква друга причина? Ако е така, моля, свържете се с нас с вашата заявка за заем. Свържете се с нас, ако проявявате интерес. Изпратете ни имейл на адрес: [email protected] WhatsApp: +79265038734 Ние сме сертифицирани, надеждни, надеждни, ефективни, бързи и динамични. Имейл: [email protected] за разбирането Г-н Скот Имейл: [email protected]
 • -1
  11
  Avant
  Ние сме група за финансова подкрепа, която обработва международни финанси за всякакви банкови инструменти. Нашите услуги са бързи и надеждни. заеми са одобрени в рамките на 24-48 часа след успешното кандидатстване. Предлагаме заеми от минимален диапазон от 2000 до максимум 50 милиона долара с достъпен лихвен процент от 3% и заем продължителност от 1 до 25 години за връщане на заема. Целта на Avant group е да предостави отлични професионални финансови услуги за вас. Ако имате нужда от заем, свържете се с нас. Изпратете ни имейл чрез: [email protected] Изпратете ни имейл чрез; [email protected] Whatsapp +1 (409) 2062954 за разбирането Avant Group
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво ще правиш на Св. Валентин?
- Леща.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари