"Ирма" вилнее със скорост на вятъра над 250 км/ч

0
Кой избира имената на ураганите?
Кой избира имената на ураганите? Видео: Нова телевизия

Вече над едно денонощие ураганът "Ирма" е от максималната пета степен. Това го прави най-продължителния циклон, регистриран в света от метеоролозите.

Какво обаче означава ураган от пета степен?

Явлението е толкова мощно, че един средно силен ураган освобождава толкова енергия, колкото 500 000 малки атомни бомби. Най-безобидният ураган от първа степен е със скорост на вятъра до 153 км/ч. Той може да донесе леки повреди по домовете и дърветата. 

Колкото по-силни са поривите, толкова по-сериозни са разрушенията. При най-високата - пета степен, скоростта на вятъра е над 250 км/ч. Това често означава разрушени домове, отнесени покриви и паднали стени, откъснати дървета и липса на ток за цели седмици. Затова и всички се притесняват от "Ирма". 

Кой избира имената на ураганите? 

Световната метеорологична организация изготвя списъци с наименования. Така информацията се предава много по-лесно, отколкото с координати. Един списък се прави за следващите  6 години и е по азбучен ред - затова обикновено първата буря за годината за почва с буквата А. От 79-та насам се използват не само женски, но и мъжки имена.

Ако явлението обаче е било твърде опустошително, неговото име изпада от списъка и не се използва никога повече. Такъв е случаят със "Санди", който нанесе сериозни щети през 2012-та и "Катрина", която опустоши Ню Орлиънс през 2005-та.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари