Ирма разруши два карибски острова

0
Малкият карибски остров Барбуда е разрушен на около 90 процента
Малкият карибски остров Барбуда е разрушен на около 90 процента Видео: Guardian Wires

Малкият карибски остров Барбуда е разрушен на около 90 процента от урагана Ирма, каза Гастон Браун - премиерът на миниатюрната двуостровна държава Антигуа и Барбуда, цитиран от Ройтерс и ДПА.

"От лични мои наблюдения, направени при полет над района на бедствието, мога да ви уверя, че 90 процента от сградите и имотите на острова са пострадали в една или друга форма. Някои са напълно унищожени. Островът е практически непригоден за живот. За възстановяване ще са необходими години", каза премиерът в интервю за местна медия. Загинал е един човек. Браун оцени щетите на 150 млн. долара - 10 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Рухнала е телевизионната кула на острова, поради което оттам дълго време нямаше никакви данни.

На острова живеят само около 1500 души, но той е туристическа врата към най-живописните и чисти курорти и плажове на Карибите.

Шест са вече жертвите на северната част на съседния остров Сен Мартен, която принадлежи на Франция (южната част е холандска), предаде Франс прес, цитирайки местните власти. Във френската част на острова живеят 37 000 души, а в холандската 40 000. Засега няма информация за положението в южната част.

Това е огромна катастрофа. 95 на сто от острова е разрушена", заяви шефът на местния съвет.

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари