Иран договори размяна на затворници със САЩ?

0
Това ще се случи в замяна на деблокиране на средства, освобождаване на британка и плащане на определена сума
Това ще се случи в замяна на деблокиране на средства, освобождаване на британка и плащане на определена сума

Това ще се случи в замяна на деблокиране на средства, освобождаване на британка и плащане на определена сума

Иран ще освободи четирима американци, обвинени в шпионаж, в замяна на четирима иранци, задържани в САЩ и деблокирането на 7 милиарда долара замразени ирански средства. Това съобщи днес проиранската ливанска телевизия "Ал Маядин", цитирана от световните агенции. Иранската държавна телевизия впоследствие потвърди тази информация, предава БТА.

Държавният департамент на САЩ обаче каза, че тя не е вярна. Говорителят на ведомството Нед Прайс заяви: "Информациите за постигната сделка за размяна на затворници не са верни. Не винаги сме повдигали въпроса за американците, задържани или водещи се за изчезнали в Иран. Ние няма да спрем да го правим, докато не можем да ги съберем с техните семейства".

Иран и световните сили водят разговори за съживяване на сделката по иранската ядрена програма от 2015 г., от която Вашингтон се изтегли преди три години.

Миналия месец ирански представители казаха пред Ройтерс, че разговорите могат да доведат до временна сделка, която да бъде начин за печелене на време, докато се преговаря за една по-трайна договорка, включваща деблокиране на замразени по силата на американски санкции ирански средства.

Иран твърди, че 20 милиарда долара от постъпленията му от петрол са били замразени в страни като Южна Корея, Ирак и Китай по силата на режима на американските санкции, действащ от 2018 г.

Същевременно иранската държавна телевизия обяви, че е била постигната сделка между Великобритания и Иран за освобождаването на британско-иранската гражданка Назанин Загари Ратклиф.

Съгласно сделката ще се платят 400 милиона паунда. Неназован ирански представител каза, че британско-иранската гражданка ще бъде освободена от иранските власти след плащането на "военен дълг".

Миналата седмица Загари-Ратклиф беше осъдена на една година затвор в Иран, съобщи нейният адвокат. Присъдата ѝ беше наложена за разпространяване на пропаганда срещу системата заради това, че тя участвала в протест пред посолството на Иран в Лондон през 2009 г.

Новата присъда беше наложена, след като Загари -Ратклиф изпълни присъда от пет години, наложена ѝ заради обвинения в заговор за сваляне на иранското правителство. Тя и нейните привърженици отхвърлят тези обвинения.

Загари-Ратклиф, докато беше служителка на фондация Томсън Ройтерс, беше арестувана на летището в Техеран през април 2016 г. при опит да се завърне във Великобритания след посещение при роднини в Иран.

Представител на британското външно министерство омаловажи днес информациите относно възможното освобождаване на Назанин Загари-Ратклиф в замяна на изплащане на някаква сума. Той определи тези твърдения като спекулации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари