Йордан Божилов: Нашите ракети не са съвместими със системите на НАТО

0
България не губи отбранителната си способност
България не губи отбранителната си способност Снимка: БГНЕС

България не губи отбранителната си способност

Нашите ракети не са съвместими със системите на НАТО и при отбранителна операция не могат да се използват.

Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ бившият заместник – министър на отбраната Йордан Божилов.

Повод за коментара му бе решението на депутатите за предоставяне на Украйна на неизправни ракети С-300.

"Нямам основания да се съмнявам, че определен комплект ракети при пускане на проверката на самата ракета е излязла някаква грешка. Ракетите са системи, които имат елементи, които стареят. Когато системата за проверка даде отклонение, това означава, че ако се изстреля ракетата, тя ще полети в неконтролируема посока. За някои системи, особено за тези системи, рискът е необоснован в мирно време", обясни Божилов.

По негови думи в Украйна, където тече война, рискът е достатъчно висок и може да се използват и такива ракети. Божилов подчерта, че България не губи отбранителната си способност.

"Ако има реален риск за България, ние действаме в рамките на НАТО. Това означава, че на нашите територии ще бъдат разположени средства на нашите съюзници. За съжаление нашите ракети, включително тези, които даваме на Украйна, те са несъвместими с НАТО-вските системи и това означава, че по време на отбранителна операция тези ракети ще бъдат изключени, те не могат да бъдат използвани", каза още Йордан Божилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    дядо ти
    Нашите заплати и пенсии също не са съвместими, но на кой му пука, подлоги
  • 4
    2
    Истината
    Значи трябва НЕЗАБАВНО да изчезваме от това шибано НАТО! Майка си търсеше там оня мръсният педераст, чифутинът Сюлейман Пусси!
  • 7
    1
    ...
    Тогава защо нато ни прие, при положение че нито един патрон не е съвместим с нато ? За какво ни взеха там ? Ние сме изцяло съветски обурудвани. Че дори и недолюбваме самото нато и западна европа, особено сега.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари