Инженер Борисов и неговият тур дьо асфалт

0
Медии няма, но клипчетата му от фейсбук влизат във всички вечерни новинарски емисии без коментар, без контекст и най-вече без елементарна проверка на фактите. Добре изпитана технология за контролиран пиар, която за жалост продължава вече години
Медии няма, но клипчетата му от фейсбук влизат във всички вечерни новинарски емисии без коментар, без контекст и най-вече без елементарна проверка на фактите. Добре изпитана технология за контролиран пиар, която за жалост продължава вече години Снимка: Фейсбук

Всеки ден, всеки час премиерът Бойко Борисов е на някои от строителните обекти в страната

Медии няма, но клипчетата му от фейсбук влизат във всички вечерни новинарски емисии без коментар, без контекст и най-вече без елементарна проверка на фактите. Добре изпитана технология за контролиран пиар, която за жалост продължава вече години, пише Пантелей Пътник в Капитал. 

Навръх националния празник 3 март например Борисов се озова на магистрала "Хемус" и най-вече в тунела "Витиня", който е в ремонт от 5 години насам. Неотлъчно до него, както винаги в последните дни, е регионалния зам.-министър Николай Нанков, който впрочем уж беше уволнен като министър след трагичния инцидент край Своге през 2018 г. На "инспекцията" присъства и бившият вътрешен министър Младен Маринов, също уволнен - след безредиците на "Росенец" миналото лято и съмненията за зависимостта му от Делян Пеевски, но сега водач на листа от ГЕРБ.

Та от живото включване разбрахме, че съоръжението ще бъде пуснато в средата на месеца. И това е новина, макар че официално обектът трябваше да е завършен още преди края на 2020 г. Потокът от премиерските думи минава без очевидно излишното присъствие на репортери и досадните им въпроси, а повечето медии стриктно цитират думите му, без да ги коментират. А в случая има защо - освен че цената поскъпна 10 пъти - от 5 до 50 млн. лв., има голяма вероятност тунелът да бъде затворен отново за ремонт през есента. Както се казва: Хубаво е, но не е готово.

Подобна сценка се разигра и на магистрала "Струма". На 22 февруари Борисов беше на инспекция в строящия се тунел "Железница", като по този повод в. "24 часа" писа, че премиерът е обещал през март да може да се преминава оттам. Седмица по-късно - на 2 март, Борисов отново е на същото място и пак пуска видео във фейсбук. Вестник "24 часа" пише: "Пускаме тунел "Железница" през септември." И все едно никога преди това не е ставала дума за март.

Но да не бъдем дребнави. Предизборното турне на Борисов върви по план и преминава от Южна през Източна до Северозападна България и обратно, когато свършат строителните площадки, започва да ги повтаря. Дуото Борисов - Нанков беше при ремонта на "Тракия" до Чирпан, като там лидерът на ГЕРБ каза: "Когато откриваха тази част, тогава Станишев беше премиер, Гагаузов - министър, какви приказки бяха. Но да не хвърляме вината на предишните, защото си е тяхна." А защо ремонтът започна чак в края на 2020 г., след като участъкът е в това състояние поне от 5 години, никой не пита.

Бяха посетени още пречиствателни станции в Ямбол и Елхово, скандално забавената и оскъпена "Арена Бургас" и строящият се обход там, недовършеният от години язовир "Луда Яна", пътят Видин - Ботевград, манастири и какво ли още не. Все поводи за дирижирано медийно присъствие без опасността някой да извика "Оставка" или да пита за "чекмеджето". Само в Железница един самотен работник се провикна към Борисов: "Джи Пи груп" е много яка фирма - да знаеш."

Тъжното е, че лидерът на ГЕРБ се хвали само със строителство, което впрочем е и основният източник на корупция напоследък. А трудните задачи, като реформите в образование, здравеопазване, социална политика и правосъдие например, напълно липсват. За техния ремонт не се намери време и в третия мандат на Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари