Инцидентът на магистрала "Струма": Път като слънце, но скоростта пада на 90 км/ч

0
МРРБ ще предложи на КАТ намаляване на скоростта в участъка на катастрофата с автобуса от Република Северна Македония
МРРБ ще предложи на КАТ намаляване на скоростта в участъка на катастрофата с автобуса от Република Северна Македония Снимка: МРРБ

МРРБ ще предложи на КАТ намаляване на скоростта в участъка на катастрофата с автобуса от Република Северна Македония

Скоростта в участъка на АМ "Струма", където стана тежката катастрофа с македонския автобус и изгоряха 45 души, да бъде намалена на 90 км/час от сегашните 120 км, защото пътят не е проектиран за подобна скорост.

Това ще предложи Министерството на регионалното развитие и благоустройството на КАТ, каза регионалният министър арх. Виолета Комитова на пресконференция за състоянието на пътя, на който в първите часове на 23 ноември на 31-ия километър стана ужасният инцидент.

В следващите дни, при подходящи метеорологични условия, в района на пътния инцидент ще се сменят мантинелите и ще се ремонтира настилката, увредена от пожара. Ще се довърши и "изостаналата" маркировка, каза арх. Комитова. По тази причина най-рано до петък - 3 декември, ще бъде възстановено движението в посока Благоевград. 

Другата спешна мярка, която ще бъде предприета, е поставянето на светлоотразители, т.нар. "котешки очи", през 10 - 12 метра на мантинелата.

Това са спешните мерки, които ще се вземат по отношение на участъка, в който стана тежкият пътен инцидент, който не беше сред опасните пътни участъци у нас до фаталния инцидент.

Така нареченият нулев лот на магистрала "Струма" все още няма Акт 16 за въвеждане в експлоатация, защото не са приключили отчуждителните процедури, каза арх. Комитова.

Това се знае още от времето, когато министър на регионалното развитие беше бившият президент Росен Плевнелиев, припомня Mediapool. Той беше възложил проверка на всички пътища и магистрали, които официално не са въведени в експлоатация по времето на управлението на тройната коалиция. Тогава властта се беше зарекла да изчисти този проблем, но сега се оказва, че 10 години по-късно това още не е станало.

Хронологията на "път като слънце"

"Път като слънце, прекрасен път" - така министър Комитова описа състоянието на участъка, построен през 2006 - 2007 г.

Регионалният министър изрично посочи, че това не е магистрала или скоростен път, въпреки че има такива габарити. Всички виждаме един широк път и си мислим, че е магистрала, но той не е, каза Комитова.

Причината е, че участъкът е проектиран като рехабилитация на международния път Е79 Даскалово - Долна Диканя. Проектът е дело на "Пътпроект" ЕООД и е отговарял на нормативните изисквания към 2002 г.

Строител е бил "Булстрой инженеринтг" АД, а главен подизопълнител - "ИСА 2000" ЕООД. Строителният надзор е бил упражняван от френската компания "Луис Бергер".

Пътят е пуснат в експлоатация в края на януари 2017 г. с Акт 15. ДНСК отказва да го въведе в експлоатация с Акт 16 през януари 2010 г. заради липсата на одобрен парцеларен план и отчуждителни процудури.

През април 2012 г. Министерският съвет обявява участъка п.в. "Даскалово" - Долна Диканя за обект с национално значение.

През юли 2012 г. АПИ сключва договор с консултанта "Пътинвест инженеринг" АД за процедиране и подготовка на подробни устройствени планове, представи хронологията на събитията арх. Комитова.

"Като грапавост пътната настилка е с много добри показатели. Също така съпротивлението на хлъзгане е много добро, така че като цяло състоянието на пътната настилка е много добро. За маркировката - първо тя се подновява периодично. Към датата на катастрофата обаче има подновена само осева линия и има 6-месечно забавяне на подновяването на маркировката", коментира регионалният министър.

Тя допълни, че мантинелата е поставена през 2007 г. и е отговаряла на тогавашните норми.

Увеличаване на скоростта през 2013 г.

В проектната документация напречните наклони са 4%, така са и изпълнени. Това означава, че те не отговарят на изискванията за магистрала, но са съгласно нормите за проектиране на пътища от 2000 г. Максимално допустимата скорост за такъв наклон е 90 км/ч, обясни арх. Влади Калинов, началник на ДНСК.

Той отбеляза, че по неясни причини през 2013 г. държавата вдига ограничението на скоростта на 120 км/ч.

Мантинела "рибешка опашка" е забранена от 2021 г.

Мантинелата тип "рибена опашка", която според пътни експерти има вина за трагичния инцидент е забранена за използване през 2021 г., но към датата на монтиране е била напълно законна според нормативните изисквания, посочи Комитова.

Тя отбеляза, че от пускането в експлоатация на пътя в началото на 2007 г. той не е ремонтиран, а му е правено единствено текущо поддържане.

Регионалният министър отбеляза, че няколко фактора оказват влияние върху инцидентите по пътищата. Това са пътната инфраструктура, състоянието на превозното средство, състоянието на водача и метеорологичните условия, посочи Комитова.

Според нея автобусът не се е блъснал с голяма скорост в мантинелата, но е възникнал пожар.

"Нямаме обяснение как толкова бързо е изгорял този автобус. Много странно събитие", каза Комитова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Фактът, че ви трябват свидетели, за да се ожените, е доказателство, че извършвате престъпление.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари