Интерпол по следите на Цветан Василев

0
Интерпол по следите на Цветан Василев
Снимка: БГНЕС

Международната организация Интерпол издирва скандалния банкер Цветан Василев по искане на българската прокуратура, след като се сдоби с обвинение за присвояване. Информацията за това беше обявена официално вчера на сайта на Върховна касационна прокуратура.

До международното издирване на Василев се стигнало, след като банкерът е обвинен задочно за длъжностно присвояване в особено големи размери на 28 юли тази година. Той е подведен под наказателна отговорност в качеството си на председател на надзорния съвет на КТБ, се казва още в съобщението на държавното обвинение. Според прокуратурата Василев умишлено е склонил главния касиер на трезора Маргарита Петрова и неговия изпълнителен директор Орлин Русев да изнесат от банката сумата от близо 206 млн. лева. Това не е станало наведнъж, а на няколко пъти в периода от края на 2011 г. до 19 юни тази година, ден преди КТБ да мине под спецнадзора на БНБ.

От прокуратурата уточняват, че се е наложило да повдигнат обвинение на Василев задочно, тъй като банкерът се намира извън страната, но точното му местоживеене е неизвестно на разследващите. По последни обяснения на самия Василев пред няколко избрани медии, за които даваше интервюта основно по телефона, от юни той се намира във Виена. Още в началото на скандала с източването на КТБ в две поредни интервюта за bTV обеща, че всеки миг ще се върне у нас. Последното изявление дойде в деня, в който БНБ обяви резултатите от одитния доклад в КТБ, и лъснаха наяве огромните далавери, правени от Василев и хората му там. Тогава банкерът заяви, че щял да си дойде „до дни”. Това и досега не се е случило.

След като Василев така и не се появи у нас, веднага след задочното му привличане като обвиняем е издадена Европейска заповед за арест, съобщиха още от прокуратурата. Банкерът е обявен за издирване в Шенгенската информационна система и е пуснат в системата на Интерпол.

Обвинението на Василев е част от мегаразследване за източване на КТБ, по което работи прокуратурата. Разследването тече в три направления – за длъжностни престъпления на служители от БНБ, които не са упражнили контрол върху дейността на трезора, за длъжностни присвоявания от служители на КТБ на близо 206 млн. лв., и за престъпления против стопанството, извършени от длъжностни лица при КТБ АД, открити при одита на банката. По първата част под наказателна отговорност беше привлечен заместник-управителят на БНБ Цветан Гунев. По второто направление на досъдебното производство освен Василев като обвиняеми са привлечени и главният касиер Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова, нейната заместничка Борислава Кючукова, както и изпълнителният директор на трезора Орлин Русев.

Последният е разследван от прокуратурата и по третото направление на досъдебното производство. В тази част той е подведен под наказателна отговорност заедно с още четирима шефове в трезора.

На 25 юли за умишлена безстопанственост като обвиняеми са привлечени Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев. И четиримата са временно отстранени от длъжност изпълнителни директори на КТБ и членове на Управителния съвет на трезора. Под отговорност е подведен и ръководителят на управление „Кредитиране” в банката Георги Зяпков. Според прокуратурата петимата в различни форми на съучастие са извършили умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Четиримата директори са пуснати на свобода срещу „парична гаранция” от 10 000 лв. Зяпков пък е платил гаранция от 5000 лв. И петимата са със забрана да напускат страната, уточняват от прокуратурата.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари