Институциите обсъдиха мерки в подкрепа на пострадалите от наводненията хора

0
Сред мерките са емоционална подкрепа, осигуряване на топъл обяд и включване на безработни в почистването на засегнатите имоти
Сред мерките са емоционална подкрепа, осигуряване на топъл обяд и включване на безработни в почистването на засегнатите имоти Снимка: МТСП

Сред мерките са емоционална подкрепа, осигуряване на топъл обяд и включване на безработни в почистването на засегнатите имоти

Оказване на емоционална подкрепа на хората, пострадали от наводненията, осигуряване на топъл обяд за повече нуждаещи се, включване на безработни в почистването на засегнатите имоти. Това бяха част от мерките, обсъдени на среща на министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в Берковица с кмета на общината Димитранка Каменова, областният управител на Монтана Валери Димитров по време на днешното ѝ посещение в най-засегнатите от поройните дъждове населени места.

В разговора участваха представители на регионалните структури на Агенцията за социално подпомагане и Българския червен кръст, народни представители от региона, съобщиха от МТСП.

Представителите на институциите на национално и местно ниво се договориха за координирани действия, за да могат да отговорят максимално бързо и ефективно на потребностите на нуждаещите се. Всички пострадали хора могат да потърсят безплатна психосоциална подкрепа и на горещия телефон на БЧК 0800 114 66.

Структурите на АСП ще направят разяснителна кампания на критериите за получаване на еднократна помощ за инцидентно възникнали нужди, която от 1 юни се отпуска в размер до 1512 лв. след социална анкета и ще съдействат на гражданите за попълване на документите. Специално внимание ще бъде обърнато на децата, които са били свидетели на наводнението.

След срещата министър Шалапатова посети домовете на пострадали от наводненията хора в Берковица, врачанското село Лиляче и Етрополе. "Вие не сте сами. Ние сме до вас", обърна се тя към възрастна жена, чиято покъщнина е унищожена от водната стихия. Министърът обясни на хората всички възможностите за подкрепа и се ангажира социалните работници да направят максимално бързо комплексна оценка на потребностите им. Представителите на БЧК поеха ангажимент да доставят на пострадалите храна, вода, дрехи, спално бельо, дезинфектанти и почистващи препарати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари