Инфлацията в Русия достигна 7-годишен връх

0
Според официалните данни е поскъпнало абсолютно всичко - от зеленчуци и захар до дрехи и смартфони
Според официалните данни е поскъпнало абсолютно всичко - от зеленчуци и захар до дрехи и смартфони Снимка: БГНЕС

Според официалните данни е поскъпнало абсолютно всичко - от зеленчуци и захар до дрехи и смартфони

Инфлацията в Русия на годишна основа към 1 април се е ускорила до 16,70 на сто, което е най-високото ѝ ниво от март 2014 г., съобщи министерството на икономиката на страната, цитирано от Ройтерс. Седмица по-рано инфлацията беше на ниво от 15,66 процента.

Поскъпването рязко се е увеличило през последните седмици най-вече заради наложените санкции от страна на западните държави, последвани от недостиг на много стоки в Русия.

На седмична база инфлацията през седмицата, приключила на 1 април се е забивал до 0,99 на сто срещу 1,16 в предходния период, сочат данните на Росстат, предава БТА.

Според официалните данни е поскъпнало абсолютно всичко - от зеленчуци и захар до дрехи и смартфони, макар и ръстът леко да се е забавил.

Централната банка на страната, която е заложила годишна инфлация от 4 процента в програмата си за годината, поддържа основната лихва на 20 процента от началото на войната в Украйна в опит да укроти поскъпването.

Близо 75 процента от руснаците очакват инфлацията през 2022 г. да надхвърли 20 процента, сочат данни от онлайн допитване. Анализаторите са на мнение, че бъдещите инфлационни рискове ще бъдат ограничени от сериозния спад на реалните доходи в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    10
    до 6
    баси идиотския коментар, нищо не разбрал, ама се пише разбирач! ами ако колегата беше ти турил данни и за нашата инфлация, тогава какво щеше да разбереш?!?
  • 0
    9
    до 6
    Ти с дислексия ли си? Като те чета оставам с впечатлението, че не си разбрал изобщо какво е написал колегата. Но пък и това, което казваш звучи идиотски.:) Ти да не си завършил училище за дечица с ментални проблеми?:) Не са ти помогнали много !:) Бе бъди здрав!
  • -2
    8
    до 7
    Като всеки охранител и ти притежаваш знания по всички въпроси. Хайде като такъв компетент да ми обясниш защо доларът поевтинява спрямо рублата откакто започна кризата в Украйна, а Русия уж имала рекордна инфлация? Защото ако е вярно, че е рекордна, то означава, че в САЩ е още по-свирепа. Иначе Файненшъл Таймс твърди, че САЩ е в най-голямата си криза и с най-високата инфлация от поне 40 години насам.:) https://finance.yahoo.com/quote/RUB=X/ Не се излагай, троли с мярка!:) И заработеното го превръщай в рубли.:)))
  • 1
    7
    daskal
    Искам да съм полезен на всички русофили, които знаят, че няма никаква инфлация в Русия и стандартът на живот там е много висок. Много ви моля всичките - бързо си вземете багажа и потегляйте към необятната Русия! Ще получавате високи доходи, ще си живеете живота! Искам да сте щастливи! Защо си губите времето? Ето, нищо лошо не ви казвам, не ви обиждам... Просто идете, за да се сбъднат мечтите ви!
  • 2
    6
    До коментар 3
    Ама голяма глупост си написал и сам си го вкарваш. От написаното от теб означава че във "великата" и "супербогата" Русия инфлация има на всеки 7 години - т.е. когато Путин започва поредната "освободителна" война, оп, пардон, "специална военна операция". А по твоите думи в САЩ инфлация има веднъж на 40 години. Та какво излиза драго ми рософилче - Русия има свръхинфлация на 7 години, а САЩ - на 40 години. Явно само такива "умници" като теб се прехласват пред Русия и величаят мракобесието и мизерията
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари