Инфарктен съвет ще покаже пред "счупване" ли е коалицията

0
След месец и половина инат Валери Симеонов най-сетне подаде оставка, но този ход не тушира напрежението, а разпали нови страсти и конфликти в управлението
След месец и половина инат Валери Симеонов най-сетне подаде оставка, но този ход не тушира напрежението, а разпали нови страсти и конфликти в управлението Снимка: bTV / архив

Инфарктен коалиционен съвет във вторник ще покаже пред "счупване" ли е коалицията, след като "Атака" даде тон за война.

След месец и половина инат вицепремиерът Валери Симеонов най-сетне подаде оставка - за да не бъде воденичен камък за правителството, както сам обясни. Но този ход, вместо да тушира напрежението, разпали нови страсти и конфликти в управлението. Тон даде лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който ненадейно поиска и другият вицепремиер на патриотите - Красимир Каракачанов, да напусне кабинета. Каракачанов видимо се ядоса от този удар под кръста и обяви, че повече няма да играе ролята на умиротворител. На фона на протестите в цялата страна и на взривоопасните словесни престрелки между лидерите на "Атака" и ВМРО през уикенда правеше впечатление оглушителното мълчание на премиера Бойко Борисов.

Във вторник се очаква инфарктен коалиционен съвет, на който малките партньори на ГЕРБ в управлението -  НФСБ, ВМРО и "Атака", ще обсъждат съдбовни въпроси - ще има ли втора оставка - на Каракачанов, кой ще замени Валери Симеонов, ще се запазят ли изобщо бройката и партийните квоти за вицепремиерските постове, пише Вестник СЕГА. Междувременно и Волен Сидеров, и Каракачанов заговориха за ревизия на политики и за актуализация на управленската програма. Не е ясно и как ще "мелят брашно" в парламента враждуващите Сидеров и Симеонов, който ще се върне на депутатската банка. Възможно е да пламне нов спор - кой да води занапред парламентарната група. 

"Бях за оставката на Симеонов още преди месец, защото изказването му бе недопустимо. Сега давам дискретното предложение Каракачанов също да подаде оставка. И да започнем на чисто. Защото и двамата не издържаха теста. Смятам, че те и двамата изгубиха връзката с реалността", обяви Волен Сидеров във "Фейсбук". Той роди и друга идея -  вицепремиерският пост, заеман от Симеонов, направо да се закрие. „Искам да припомня, че още от края на миналата година започнах да бия камбаната и да казвам, че не сме във властта за лифтове, за дискотеки, за сергии и т.н. Ние сме за по-важни неща – доходи, стандарт на живот, безработица, работа. И за какво са сега хората на улиците? По същите теми. Защо е нужно да има вицепремиер без портфейл, възможно е да си останат трима вицепремиери – Дончев, Захариева и Каракачанов, и да си вървят така нещата”, коментира Сидеров, който не пропусна да се оплаче, че партията му била най-слабо представена в управлението. А ако все пак се търси човек за поста на Симеонов, "Атака” щяла да настоява да е технократ, а не партийна фигура.  

От коментарите на Сидеров се разбра, че "Атака" и занапред ще употребява позицията си на златен пръст и ще държи като заложници и малката, и голямата коалиция. „Аз не предавам четата. Когато се хвана с някого, съм точен. Въпросът е как ще действа самата власт. ГЕРБ също трябва да си дават сметка каква политика ще водят: дали ще бъде джендърска, или ще бъде консервативно-патриотична, каквато ще се води в Европа“, обясни Сидеров, запитан ще оцелее ли коалицията между "Обединените патриоти" и ГЕРБ. "Без идеи, без минаването на ново ниво коалицията „Обединени патриоти“ ще последва съдбата на Реформаторския блок“, каза още лидерът на "Атака".

НФСБ на Валери Симеонов трябва да посочи кандидат за вицепремиерския пост, обяви пред  Би Ти Ви вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той ехидно определи офертата на Сидеров да хвърли оставка като "творческо предложение". "Цяла нощ мислих. Продължавам да мисля творчески. Ще настоявам във вторник на коалиционен съвет да разгледаме това творческо предложение и ако прерасне в подобна идея, дискретна или не, няма проблем да си подам оставката", каза предизвиканият вицепремиер. По повод на аналогиите на Сидеров между  "Обединените патриоти" и разпадналия се Реформаторски блок той коментира: "Нека във вторник си отговорим на този въпрос – кой ни бута по този път".

Ако наистина се държим като патриоти, а не като хора, преследващи личните си интереси, аз съм готов да се явим заедно на евроизборите", каза Каракачанов. Той каза, че засега не е обсъждано официално Волен Сидеров да поведе общата листа за евроизборите, но не скри, че има такава хипотеза. Лидерът на ВМРО обяви, че "има наложителност" програмата за управление да бъде актуализирана. "Трябва приоритетно да изведем темите като повишение на доходите и развитие на бизнеса", поясни Каракачанов, давайки заявка, че неговата партия ще наблегне на демагогията в подготовката за предстоящите догодина избори - местни и за евродепутати. 

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари