Индия освободи гълъб, обвинен в шпионаж

0
Птицата беше заловена през май с два пръстена на краката и прикрепени към тях „нечетливи бележки“
Птицата беше заловена през май с два пръстена на краката и прикрепени към тях „нечетливи бележки“

Птицата беше заловена през май с два пръстена на краката и прикрепени към тях „нечетливи бележки“

Индия освободи гълъб, който бе затворен в продължение на осем месеца поради подозрение в шпионаж, съобщиха АП и АФП.

Обвинението срещу пернатото най-накрая бе официално снето, сочи съобщение от петък на организацията за защита на правата на животните РЕТА.

Птицата беше заловена през май с два пръстена на краката и прикрепени към тях „нечетливи бележки“, припомня БТА. Гълъбът бе задържан във ветеринарна клиника в Мумбай, преди да бъде освободен на 30 януари от полицията, уточниха природозащитниците.

Според всекидневника „Таймс ъв Индиябележките били написани на китайски, което разтревожило разследващите.

Полицията беше открила процедура за шпионаж срещу птицата, но затвори случая в края на разследването си“, посочва вестникът.

В крайна сметка се оказва, че гълъбът е състезателна птица от Тайван, която е избягала и е стигнала до Индия. С разрешение на полицията гълъбът бе прехвърлен в клона на РЕТА в Мумбай, чиито лекари го пуснаха на свобода във вторник.

Арестите на домашни гълъби за шпионаж не са рядкост в Индия. През 2016 г. един от тях беше арестуван, след като беше заловен близо до пакистанската граница, носейки съобщение, заплашващо премиера Нарендра Моди.

През 2020 г. полицията в контролирания от Индия Кашмир освободи гълъб, принадлежащ на пакистански рибар, след като проверка установи, че птицата, прелетяла през силно милитаризираната граница между ядрените държави, не е шпионин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари