Смъртна присъда грози сомалийските пирати, отвлекли кораба "Руен"

0
35-те арестувани мъже ще бъдат съдени в Индия за пиратство
35-те арестувани мъже ще бъдат съдени в Индия за пиратство

35-те арестувани мъже ще бъдат съдени в Индия за пиратство

Индия транспортира 35 арестувани сомалийски пирати до Мумбай, дни след като военноморски командоси освободиха отвлечения кораб "Руен" и спасиха заложниците, сред които има 7 българи.

Отвличането на плаващия под малтийски флаг "Руен" през декември беше първият случай от 2017 г. насам, когато сомалийски пирати успешно се качват на борда на товарен кораб.

Индийските командоси се качиха на кораба и поеха контрола над него на 17 март на около 480 км от бреговете на Сомалия.

Ескадреният миноносец INS Kolkata, който ръководеше спасителната операция, е пристигнал в Мумбай днес, превозвайки всички 35 мъже, обвинени в отвличането, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

В изявление на военноморските сили се казва, че операцията е "в подкрепа на принципите на международното право и на ангажимента за осигуряване на безопасни морета и морска сигурност в региона".

Журналист на АФП, който е бил на мястото на инцидента, е видял как всеки от задържаните мъже е бил "закопчан" с белезници и отведен в полицейски микробус.

Говорителят на военноморските сили Вивек Мадхвал заяви, че тази седмица за първи път от повече от десетилетие насам заловени в морето мъже ще бъдат докарани на индийския бряг, за да бъдат съдени за пиратство.

Съгласно индийските закони за борба с пиратството мъжете са заплашени от смъртна присъда, ако бъдат осъдени за убийство или опит за убийство, и от доживотен затвор само за пиратство.

Спасяването миналата събота беше кулминацията на 40-часова операция.

Командосите се спуснаха с парашути от военен самолет C-17, за да се качат на кораба в атака, която "успешно притисна в ъгъла и принуди" всичките 35 пирати на борда да се предадат, се казва в изявление на индийските военноморски сили.

Те освободиха 17-те членове на екипажа на "Руен" - 9 от Мианмар, 7 от България и един от Ангола - никой от които не беше ранен при спасяването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари