Имотният рекордьор във властта ползва чуждо жилище

0
Бившият шеф на БНТ е получил 150 000 евро заем срещу "устен договор"
Бившият шеф на БНТ е получил 150 000 евро заем срещу "устен договор"

Шепа представители на висшия ешелон в управлението обявяват, че ползват чуждо имущество.

Тази графа беше въведена от 2018 г. в имуществените декларации пред КПКОНПИ. Така миналата година се разбра, че финансовият министър Владислав Горанов живее от 2012 г. в чуждо жилище, без да плаща наем. Горанов е от малцината, които ползват чужд имот безвъзмездно. От края на миналата година безвъзмездно ползва чужд имот и земеделският министър Десислава Танева, която е декларирала, че обитава къща с двор с разгъната застроена площ от 527 кв.м, като ползва една пета идеална част от имота.

Безвъзмездно ползва 174 кв.м апартамент с 2 гаража и 2 мазета и най-скъпо платеният държавен кадър - шефът на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. След като се разгоря скандалът с жилището на Горанов, Мавродиев обясни за своето, че живее в апартамент, който е купил лично, но впоследствие е дарил на сина си, пише вестник СЕГА.

В групата на ползващите чуждо жилище малко изненадващо се появява и човекът с най-голяма и най-евтина тераса сред управляващите - зам.-шефът на антикорупционната комисия Антон Славчев. Славчев притежава апартамент от 63 кв.м с 244 кв.м тераса, всичко на цена от 18 639 лв. За миналата година обаче той е записал, че ползва чуждо жилище от 52 кв.м, като обявената цена по договор е 1750 лв. Този апартамент липсва в имотните декларации на Славчев от м.г.

Депутатът на ГЕРБ Делян Добрев също е декларирал, че ползва чуждо жилище, но и този факт излезе покрай имотните скандали през пролетта. Добрев попадна в тях със сделки на роднини и се защити, че той лично няма имот. "Живея под наем в имота на майка ми и плащам по 1200 лева всеки месец. Това се налага, защото апартаментът е на фирмата на майка ми и е собственост на юридическо лице", обясни тогава депутатът. Апартаментът в "Манастирски ливади" е с площ 250 кв.м, става видно от декларацията му.

Елена Йончева от БСП също обитава чужд имот - къща с двор в Драгалевци, като е обявила, че плаща 3400 лв. наем. Сред групата управленци, които живеят под наем, депутатът на ДПС Делян Пеевски е недостижим. Той ползва 5 имота и 4 автомобила под наем, като сметката за всички тях е над половин милион лева годишно.

УСТНО

Бившият генерален директор на БНТ Константин Каменаров е получил през 2018 г. заем от 150 000 евро от физическо или юридическо лице срещу "устен договор", личи от имуществената му декларация пред КПКОНПИ. В нея изрично е посочено, че парите не идват от финансова институция, макар да са посочени като кредит. Не се дават други подробности за въпросния договор, както и с кого е сключен той. Каменаров и съпругата му Радина Червенова са сред новодомците във властта - м.г. са купили срещу 352 000 лв. апартамент в София от 101 кв.м с гараж 19 кв.м. Като произход на средствата те са посочили заеми и лични средства. Освен това двамата са придобили и парцел в ихтиманското село Поповци срещу 14 000 лв. Във втората декларация на Каменаров пред КПКОНПИ, подадена през април при напускането на БНТ, кредитът срещу "устен договор" вече липсва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари