Имаме ли право на рехабилитация след инсулт?

0
Индикации за хоспитализация и лечение
Индикации за хоспитализация и лечение

"Полага ли се лечение в Специализирана болница за рехабилитация по клинична пътека на пациенти, прекарали инсулт, след втората година от инцидента? Какви са необходимите документи?"

Това пита Христо Тенчев от град Русе.

Ето какво отговарят специалистите, информира zdrave.to:

Минималният болничен престой за клинична пътека №262 “Физикална терапия и рехабилитация при болести на централната нервна система” е 7 дни и се извършва по определени индикации.

Индикации за хоспитализация и лечение

Дейностите и услугите се осъществяват незабавно или се планират за изпълнение, в зависимост от развитието, тежестта и остротата на съответното заболяване и определения диагностично-лечебен план.

1. Индикации за хоспитализация

1.1. Физикална терапия и рехабилитация на пациенти със заболявания на нервната система до 1 месец (при медицински противопоказания до 3 месеца) от проведено болнично лечение за новооткрито или усложнено основно заболяване:

- определена потребност от физикална терапия и рехабилитация от специалистите по профила на основното заболяване, провели болничното лечение;

- изразени моно-, хеми-, квадри-, пара- парези/парализи;

- изразен дискоординационен синдром;

- изразен Паркинсонов синдром.

1.2. Физикална терапия и рехабилитация на пациенти със заболявания на нервната система в случаите на необходимост от последваща рехабилитация в болнични условия и пациенти с трайно намалена трудоспособност над 70%, по повод на основно заболяване.

1.3. Физикална терапия и рехабилитация на пациенти със заболявания на нервната система, при които не е налице достатъчен терапевтичен ефект от провежданата рехабилитация в извънболничната помощ, по преценка на лекаря специалист, провеждащ амбулаторното диспансерно наблюдение на пациента и/или рехабилитацията.

НЗОК заплаща клиничната пътека еднократно за периода на действие на Националния рамков договор за лечение на един пациент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари