Имало ли е лъвове в България?

0
По нашите земи, преди да се заселим тук и построим България, бил разпространен планинският лъв
По нашите земи, преди да се заселим тук и построим България, бил разпространен планинският лъв

По нашите земи, преди да се заселим тук и построим България, бил разпространен планинският лъв

Изсмяхте се на този въпрос? Или отговорите „Да, в зоопарка“? А дали не грешите? Въпросът е далеч от подвеждащ или за забава. Кратка разходка из палеонтологичен музей „Димитър Ковачев“ в Асеновград, а вероятно и в други палеонтологични музеи на територията на страната ни, ни показва вкаменелости на маймунки, съблезъб тигър и динотериум – огромен прароднина на слона, пише Актуално.

Изсмяхте се на този въпрос? Или отговорите „Да, в зоопарка“? А дали не грешите? Въпросът е далеч от подвеждащ или за забава. Кратка разходка из палеонтологичен музей „Димитър Ковачев“ в Асеновград, а вероятно и в други палеонтологични музеи на територията на страната ни, ни показва вкаменелости на маймунки, съблезъб тигър и динотериум – огромен прароднина на слона.

Тези вкаменелости не са от други страни, а са открити в находища на територията на страната ни, едно от които е в района на Хаджи Димово. Щом по нашите земи преди милиони години е имало видове, които днес можем да срещнем само в зоопарка или в далечни страни, защо да ни учудва въпроса имало ли е лъвове в България и защо да бързаме да отговорим отрицателно на него?

Имало ли е лъвове в България?

Царят на животните – величественият лъв – е населявал Балканския полуостров в древността и изчезнал II-III век. н.е, преди заселването на славяните по тези земи. Българите обитават част от Балканите, но те се заселват тук много след изчезването на лъвовете, означава ли това, че в България е нямало лъвове? Зададен така въпросът е спорен. Да, на територията на вече създадената българска държава е нямало лъвове, защото те са изчезнал вид тук към годината на създаването на България, но на територията, на която се създава България, някога е живял царят на животните лъвът.

Друг любопитен факт, свързан с обитаването на тези земи от лъвове, е, че царят на животните бил по-различен от лъва, който познаваме днес. По нашите земи, преди да се заселим тук и построим България, бил разпространен планинският лъв. Може да го срещнете още като пещерен лъв, защото обитавал пещери, балкански или европейски лъв – на името на територията, на която се срещал.

Планинският лъв е сред изчезналите представители на семейството котки, за който се предполага, че е съществувал до около 370 000 г.пр.н.е. и освен в България се е срещал в Азия и на територията на целия Европейски континент включително в Сибир. Планинският лъв обаче не е съвременният, който познаваме, а негов далечен прароднина, отличаващ се с късата си муцуна, малките си уши и неимоверно по-едрата си фигура. Планинският лъв достигал, според откритите вкаменелости, до дължина от внушителните 5 метра и тегло от половин тон.

Лъвът днес

Най-старото изображение на лъва като символ на България датира от 1294 г., което е документирано в свитъка на лорд маршала. Лъвът в съвременна България също сред символите на страната – срещал се на банкноти, гербове, дори на знамето, юнаците, биещи се за свобода, наричали храбри лъвове, а националната ни парична единица е наречена лев от лъв.

Това обаче едва ли има връзка с планинските лъвове, населявали някога балканите и изчезнали от лицето на Земята много преди прабългарите да се заселят тук. И все пак, независимо от причината, лъвът е тясно свързан с историята ни, а отговорът на въпроса имало ли е лъвове в България е положителен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Змей
    В Русе все още има един 🦁,казва се Пенчо осеменителя на секретарки
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари