Има опасност ТЕЦ "Бобов дол" да спре работа

0
Има риск обогатени въглища от "Брикел" да не се доставят, заяви изпълнителният директор
Има риск обогатени въглища от "Брикел" да не се доставят, заяви изпълнителният директор Снимка: ТЕЦ "Бобов дол"

ТЕЦ "Бобов дол" може да спре работа, защото има риск обогатени въглища от "Брикел" да не се доставят

Правителството на Кирил Петков и екоминистреството са наложили редица забрани заради констатирани пропуски в работата им, каза за БНР тази сутрин изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" инж. Любомир Спасов.

Заради това е отправено предупреждение в открито писмо на ръководството на ТЕЦ-а до областния управител на Кюстендил, до кметовете на Бобов дол и на Дупница. Ако централата спре работа, то около 1 000 работещи остават без работа и това ще създаде голямо социално напрежение в целия Югозапад.

Около 40% от енергийния микс за ТЕЦ "Бобов дол", който за миналата година е разходвал над 1,3 млн. тона гориво, са обогатени въглища, обработвани във флотационната фабрика "Брикел". Ако мините там не подновят работа, то и ТЕЦ "Бобов дол" трябва да спре, опасява се Любомир Спасов:

"Проблемът е предстоящ, ако наистина ТЕЦ "Брикел" спре за по-продължителен период от време, това, което ще идва към нас като обогатено гориво, ще спре и ще започнем да имаме проблеми с товара, който трябва да поддържаме. Защото централата е проектирана за над 2500 калория, а това, което излиза от рудниците в момента е с доста по-ниско калорично съдържание и разчитаме на обогатеното гориво, за да коригираме калоричността на нашия микс. Да се надяваме, че ще има здрав разум държавата в тази ситуация, в която е цяла Европа. Германия отваря 20 и няколко годишни централи и шест мазутни. А ние да затваряме…"

В Бобов дол свикват извънредна сесия на ОбС утре заради създалата се ситуация и заплахата стотици работници в централата да останат без работа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    2
    Не ми дреме
    Не ми дреме нито за Бобов дол, нито за Брикел. Моля се на всички Богове ТЕЦ-Русе да спре работа! Десетилетия наред ми дерат кожата с такса "сградна инсталация"! Живея в чужбина от много години. Пазя си керемидката за някога, когато ще се пенсионирам. Но защо трябва да плащам отоплението на непознати ми съседи?
  • -2
    1
    На ПЕЛЕТИ трябва да преминем
    Това е много екологично производство и ще помогне на родната индустрия за производство на пелети и на родните индустриалците в създаването на работни места.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари