Има ли връзка между плешивостта и потентността?

1
Татуирането на коса може да спести много психични проблеми на мъже, които свързват оплешивяването със загуба на своята мъжественост
Татуирането на коса може да спести много психични проблеми на мъже, които свързват оплешивяването със загуба на своята мъжественост

Голата глава може да предизвика сериозни психически проблеми

Дълги години за плешивите мъже се говореше като за по-успешни, по-интелигентни, по-силни и по-добри любовници. Даже по въпроса бяха направени и редица изследвания, които доказаха, че в някои от тези възприятия има доза истина, а други са по-скоро плод на модна вълна. Например международно проучване на психолога Роналд Хенс сред над 20 000 души установи, че мъжете без коса изглеждат по-възрастни, но също така по-мъдри и по-интелигентни. Колегата му Албърт Манс от университета в Пенсилвания пък извърши тестове, които показаха, че гологлавците се възприемат като по-властни и успешни от останалите.

Най-голям спор учените водят по въпроса за връзката между плешивостта и потентността. Някои твърдят, че тя е свързана с нивото на тестостерон и следователно мъжете без коса имат по-голяма сексуална активност. Други обаче отхвърлят това и смятат, че оплешивяването е генетично предопределено и няма отношение как функционират останали части от тялото.

Наскоро английският психиатър Макс Пембертън, който пише за няколко британски издания по вълнуващи хората въпроси, обаче даде съвсем различен и доста притеснителен поглед върху липсата на окосмяване по главата. Той твърди, че това е сериозен психологически проблем, който докарва някои мъже до депресия и дори опити за самоубийство.

“За тях оплешивяването е свързано със загуба на мъжественост по начин, по който менопаузата може да бъде свързана със загуба на женственост при дамите”, обяснява Пембертън пред “Дейли мейл”, цитиран от 24 часа. Затова той смята, че към проблема трябва да се гледа по същия отговорен начин, както вече се случва с промените при жените, чийто менструален цикъл е спрял. Не само чрез процедури като присаждане или татуиране на коса, но и чрез психологическа помощ, тъй като при някои мъже травмата може да бъде много голяма.

Пембертън разказва, че негов приятел, който е строител, му признал как дава допълнителни смени на обекта си, за да спести пари. Първоначално докторът смята, че го прави, защото се опитва да си набави средства за депозит, за да си купи собствено жилище, но с изненада научава, че всъщност той се готви за присаждане на коса.

“Бях изумен. Познавам го от години и не мисля, че някога ми е говорил за външния си вид. Разбира се, той оплешивява, но никога не ми е хрумнало, че се притеснява от това и то до такава степен, че да даде 15 000 лири за трансплантация на косми”, казва Пембертън. Приятелят признава, че не спира да мисли за падащата си коса.

Мрази се, че го прави, но това се оказва по-силно от него, и то до такава степен, че отказва да излиза с хора, които не познава добре, защото се страхува, че някой може да му подхвърли нещо по въпроса и не е сигурен как ще реагира, ако забележката или шегата е твърде груба.

“Очевидно беше огромна стъпка за него да ми признае това и подозирам, че ми каза само защото знае, че давам консултации по психично здраве. Защото, когато му предложих да поговори с приятелката си, очите му се разшириха и каза: “Не мога да го направя, ще умра от срам”, разказва Пембертън. По думите му има цял нововъзникващ пазар на услуги за мъже, които не искат да изглеждат плешиви, въпреки че си бръснат главата, и е грехота той да не се използва и да се стига до тежки психически проблеми.

Някои от нещата дори не изискват толкова много пари, колкото присаждането на косми. Например през последните десетина години в Англия стават много популярни татуировки, които приличат на подстригана нула номер коса. Процедурата се нарича пигментация на скалпа и се твърди, че е измислена от Иън Уотсън от Бирмингам.

Той започва да губи косата си още на 20 г., след трагична загуба на по-големия си брат. Моли снаха си да му нарисува коса, но мастилото е нетрайно и трябва често да я прави отгново. Така Иън и вдовицата на брат му стигат до идеята за татуировка, в която се оказва, че има много голям бизнес потенциал. Започват да я прилагат с гримьори в Англия и Австралия, но бързо получава световен отзвук и вече се прави и в САЩ и Европа.

Друг вариант е да се носят модни шапки, отговарящи на стила на мъжа. Възможно е оплешивяването да се забави и чрез приемането на медикаменти, но ефектът от тях не е за цял живот, а само по време на терапията.

Никаква интервенция не е перфектна и не предлага цялостно решение за косопад. Затова е по-добре мъжете да се опитат да прегърнат случващото се с тях, вместо да се борят с него. Да разговарят с хора, които да им помогнат да преминат безболезнено през този естествен процес на стареене, дори да се подложат на психотерапията, ако не успеят да се справят сами”, казва психиатърът Макс Пембертън.

Разбира се, най-важната е подкрепата на близките хора, които трябва да разберат, че страданието по оплешивяването не е каприз, а сериозен проблем, свързан с усещането за мъжественост, и не бива да се иронизира или прекалено експлоатира в разговори за външността.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари