Има ли скорпиони в България?

2
Важно е да знаете, че скорпионите у нас не са отровни и никога не нападат хора
Важно е да знаете, че скорпионите у нас не са отровни и никога не нападат хора Снимка: pixabay

В България са разпространени скорпиони от семейството на Euscorpiidae

Те са малки черни скорпиони с дължина от 18 до 30 мм. Срещат се в планинските райони с висока влажност и в някои райони при надморска височина до 2000 метра. Скорпионите в България могат да се видят най-често под камъни, под кората на дървета или огради, в мазета или по таваните на апартаментите, пише Actualno.com

У нас се среща най-често т. нар. "карпатски скорпион" (Euscorpius carpathicus) и италиански скорпион, а останалите са много редки. Срещат се още два вида скорпиони - карпатски и италиански скорпион. Те са дребни по размер и на дължина достигат 4 см и 5,5 см. Те не са толкова опасни поради малките им размери (съответно и количеството отрова, което могат да отделят, е малко), ухапването от тях не е опасно за човека. Последствията след ухапването му е както ужилването от пчела или оса.

Всички скорпиони са отровни. Не правят изключение и нашите, но отровата на различните видове е с различна токсичност. Токсичността на отровата на НАШИТЕ скорпиони е като на осата, т.е. те НЕ СА СМЪРТОНОСНИ.

Все пак, не забравяйте, че има хора, алергични дори към пчелната отрова и поради това, в случай на ужилване от скорпион, потърсете медицинска помощ.

Заради жегата и влагата в Бургас са забелязани черни скорпиони. Това същество е виждано в различни части на града. И въпреки че не са отровни, срещата с тях е известен стрес за жителите и гостите на града.

Имайте предвид, че и преди това в Бургас от време на време са се появявали черни скорпиони.

През летните месеци те допълзяват в апартаменти, като обикновено влизат в жилища през канализацията.

Важно е да знаете, че скорпионите у нас не са отровни и никога не нападат хора. Но за разлика от българските скорпиони, ужилванията на техните тропически събратя не са никак безопасни и могат да имат сериозни, често фатални последици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари