Има ли риск от рак при използване на микровълновата фурна?

3
Възможна е връзка между използването на микровълнова фурна и появата на злокачествени тумори, коментира д-р Иван Карасев
Възможна е връзка между използването на микровълнова фурна и появата на злокачествени тумори, коментира д-р Иван Карасев

Възможна е връзка между използването на микровълнова фурна и появата на злокачествени тумори, коментира д-р Иван Карасев

Почти всяка домакиня има микровълнова фурна у дома. Но безопасна ли е нейната употреба. Отговор на този въпрос дава руският онколог д-р Иван Карасев. Той коментира възможна връзка между използването на микровълнова фурна и появата на злокачествени тумори.

Вредна ли е микровълновата фурна за здравето ни?

Говорейки за появата на рак, лекарят отбеляза, че той е тясно свързан с клетките на тялото, които претърпяват генетични мутации. Тези клетки се появяват в изобилие в човешкото тяло всеки ден, но благодарение на функциониращата имунна система те не могат да се развият и умират. Ако все пак увредените клетки останат и образуват тумор, това означава, че защитната система на тялото по някаква причина е компрометирана и не се е справила със задачата да ги унищожи вредните клетки.

Сред факторите, които потискат имунната система, позволявайки появата на тумори, лекарят нарече наследствена предразположеност, вирусни инфекции, тютюнопушене, радиация. Относно влиянието на микровълновите фурни, онкологът пояснява, че в редки случаи тези домакински уреди могат да предизвикат рак.

Според д-р Иван Карасев рискът от рак при действието на микровълновата фурна се увеличава, ако тя е неизправна. В допълнение, ефектът на устройството върху тялото може да зависи от това колко близо е човек до него. По-специално, не се препоръчва постоянно да сте близо до микровълновата печка, тоест на разстояние по-малко от 50 сантиметра.

Съществува проучване за това как неспазването на това правило рефлектира върху продавачите на бързо хранене в малки павилиони. В тях те са постоянно на разстояние от 5-10 см от микровълновата фурна, разположена на плота на нивото на таза им. Сред тези хора се забелязва повишена честота на злокачествени тумори на органите на репродуктивната система “, казва лекарят пред руското издание "Известия", цитирано от Actualno.com.

От препоръките на други експерти става ясно, че напуканите съдове не трябва да се поставят в микровълнови фурни, а храната, поставена в пластмасов съд, не трябва да се загрява в тях. Освен това е необходимо да се вземе предвид интензивността на излъчване на уредите (посочена в документацията).

Микровълновите фурни се считат за безопасни, при които изтичането на радиация на разстояние до 5 сантиметра от повърхността на фурната“, пояснява специалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари