Има ли отровни риби в България?

3
В Черно море има само 3 вида риби, които не са ядливи
В Черно море има само 3 вида риби, които не са ядливи

В Черно море има само 3 вида риби, които не са ядливи

Водните ресурси на България – реки, язовири, езера, Черно море – са дом за над 200 вида риби, малко по-малко от половината от които населяват сладководните басейни в страната. Изследването на сладководните басейни, използвани за рибовъдни цели, е задача на изследователския център в областта на сладководното рибовъдство – Института по рибарство и аквакултури, който работи за подобряване на продуктивността на рибите, отглеждането на деликатесни риби, органичното рибовъдство и като цяло за подобряване на състоянието на водоемите със сладки води, пише Актуално.

Повечето от рибите, които населяват водните басейни у нас, са ядливи, като има деликатесни риби, особено вкусни, високо оценени и подходящи за кулинарни шедьоври и луксозни блюда, вкусни риби с ниска цена, подходящи за всяка трапеза, както и риби, които любителите рибари могат да уловят и сами. България има стари традиции в риболова и макар рибата да не е най-предпочитаната храна от населението на страната за разлика от свинското месо например, и макар да сме на последно място по консумация на риба в ЕС, тя е изключително здравословна храна и се препоръчва по-честа консумация и изграждане на навици за по-системно сервиране на риба както на трапезата у дома, така и в сферата на общественото хранене и най-вече на храненето при децата – в детските заведения – училища, детски градини.

Ясно е, че броят на ядливите риби в родни води е значителен, но има ли отровни риби в България и за какво трябва да внимават рибарите, ако решат да осигурят полезната и ценна за здравето морска или речна риба на трапезата си?

Отровни риби в България в Черно море

Когато обсъждаме темата за отровни риби в България, ще я разделим на отровни риби в България в Черно море и на сладководни такива. Задаваме си въпроса за липсата или за наличието на отровни риби в Черно море най-вече поради информираността ни, че отровните риби съществуват и че най-малката грешка при приготвянето им може да убие човек.

Най-силно отровната риба в света е наречена риба камък, която се консумира, след като бъде правилно приготвена от специалист готвач. Рискът от консумацията обаче е огромен, както подчертахме, грешка в приготвянето е равносилна на отнемане на живот. Рибата камък може да убие човек само за няколко часа, като антидот за отровата ѝ няма. Няма противоотрова за повечето отровни риби, което прави проявата на повишено внимание още по-значима.

Има ли от какво да се притесняваме, ако извършваме сами улов в Черно море, населява ли се то от отровни риби, или смело можем да хапнем всичко уловено и да се насладим на вкуса и ползата на морските дарове, отличаващи се със своите несравними качества?

В Черно море има само 3 вида риби, които не са ядливи. Трудно бихме ги нарекли отровни или поне отровата им не е в състояние да убие човек, но консумацията им е силно непрепоръчителна и могат да породят здравословни проблеми и неблагоприятни ефекти и симптоми.

Това са морската котка, която се нарича още скат, скорпида, който може да объркате с ядливите и неотровни попчетата, ако нямате опит, и морският дракон, наричан още морски змей, който съдържа в шиповете си отрова, но той е лесен за разпознаване и трудно може да го объркате с ядлива риба. Той обаче е опасен и ако случайно стъпите върху него, докато се къпете в морето, така че внимавайте не само какво консумирате и улавяте, но и къде плувате и стъпвате по морското дъно.

Ако сте решили да предприемете риболов в Черно море, запознайте се с тези три вида риби и проучете наличната информация, която ще ви е от полза както за слуката и добрия улов, така и за да съхраните здравето си и да не сервирате на масата си риба, която е отровна или най-малкото неблагоприятна за здравословното състояние, да не се нараните по време на улова при контакт с отровна риба.

Отровни риби в България в сладки води

Най-отровните риби в света, сред които и най-отровните сладководни риби, наскоро бяха показани в нарочна изложба – единствена по рода си в цял свят – в Природонаучния музей в града под тепетата – Пловдив. Ясно е, че не само рибите в солени води могат да ни изненадат неприятно с шипове, бодли и прочие, съдържащи отрова, опасна и при допир, а не само при консумация, но и сладководните риби могат да навредят на здравето ни, тъй като и сред тях има отровни.

Най-голямата опасност при речните риби обаче идва от замърсяването с живак при някои от тях, както и от реалната опасност да са станали жертва на опасни вещества – пестициди, изпускане на замърсени води от рудници, предприятия и т.н. в реките. Най-безопасно е да консумирате риба от рибарници, както и е редно да се вълнувате от чистотата на водата, от която улавяте рибата за масата си.

Уверете се и че рибата я прясна, ако я купувате от магазин, като не пропускате да се запознаете с фактите относно ползите от консумацията на риба и коя риба с какво допринася за здравето, за да изберете най-подходящата за вас и семейството ви според евентуални хронични заболявания, дефицити и индивидуални хранителни нужди, които имате.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Аз
    Не стана ясно за лапншараните?
  • 2
    2
    Баба Потка
    До Бай Хой,най вкусна е на Баба Потка......мидата,само мириши много на море!
  • 5
    1
    БАЙ ХОЙ
    Абе палячовци,черноморските отровни риби не само се ядат,ами са и много вкусни.Само трябва да им се махнат отровните шипове и са супер вкусни!А риба от развъдници,пълна с хормони и какви ли не паразити си я яжте вие! Смешници!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари