Има ли опасност от Трета световна война?

0
"В мига, когато кажем, че вече сме направили всичко възможно, ние сме загубили", казва Матийо Булег
"В мига, когато кажем, че вече сме направили всичко възможно, ние сме загубили", казва Матийо Булег Снимка: БГНЕС

Редица страни вече са въвлечени косвено във войната в Украйна. Експерти обясняват до какво може да доведе това и има ли опасност от Трета световна война

Статия на  Роман Гончаренко, публикувана в Дойче Веле

Вече трета седмица Украйна се съпротивлява срещу руската агресия, а мнозинството страни по света подкрепят Киев. Във военния конфликт в една или друга степен вече са въвлечени редица страни - става дума както за оръжейните доставки и подготовката на бойци за защита на Украйна, така и за западните санкции срещу Русия.

Предупреждения за опасност от Трета световна война

В тази връзка в западните медии все по-често се появяват предупреждения за опасността от Трета световна война - винаги с въпросителна, разбира се. Мнозинството експерти смятат обаче, че такава опасност засега не съществува. "Всеки конфликт има и международно измерение. Многозначителен е дори самият факт, че Общото събрание на ООН осъди войната, а представителят на Кения изнесе урок по история на Владимир Путин", припомня Матийо Булег от британския мозъчен тръст "Чатъм Хаус". Според него днешният конфликт не е Трета световна война, а западните страни по разбираеми причини се опитват да я избегнат. "Нито Франция, нито Великобритания ще обявят война на Русия, освен ако не настъпи непредвидима ескалация", казва той.

Професор Ангелика Нусбергер, специалистка по източноевропейско право в Кьолнския университет и някогашна съдийка в Европейския съд за човешки права, също е на мнение, че войната в Украйна още не е станала "Трета световна". "Това е война между две държави в резултат от нападението на Русия срещу Украйна, което не засяга трети страни. Нищо, че в своите реторични изяви руският президент Владимир Путин косвено посочва Запада и НАТО като противници", обяснява тя.

Проф. Нусбергер казва още, че не съществува юридическа рамка, в която при воюващи примерно пет държави войната не е световна, но ако броят им стане по-голям - тогава е. Според нейния възглед една война става световна, когато в нея участват големи държави, които използват въоръжените си сили. "От такова развитие можем да се опасяваме, ако се стигне до сблъсък между Русия и НАТО", казва тя.

Експертите не са съгласни с твърдението на Путин, че западните санкции срещу Русия били равносилни на обявяване на война. "Това показва пълно пренебрежение към установените механизми на сдържане. Ако Русия предпочита да интерпретира санкциите като военен акт, това си е нейна работа", казва Матийо Булег от "Чатъм Хаус".

"Санкциите не са обявяване на война. Те са реакция на нарушението на международното право - и по-точно на Устава на ООН, който забранява насилието", казва и проф. Нусбергер. Според нея, когато една държава наруши международните договори, други държави в отговор могат да развалят други договори с нея. В случая - икономически.

А как да интерпретираме оръжейните доставки за Украйна и участието на чужди граждани в бойните действия на страната на украинската армия? Дали това не може да се възприеме като косвено участие във войната? "Доставки на оръжие се извършват по цял свят. В случая става дума за действие в подкрепа на усилията на Украйна да се защити сама", казва проф. Нусбергер и обяснява, че от юридическа гледна точка единственото важно нещо е кой взима решението за използване на оръжието или на наемниците в бойни действия. Точно за това става дума и в многодневните усилия на Киев да получи изтребители от държави от НАТО. С други думи: решението за доставка взима доставящата страна, решението за използване - воюващата.

"Това не е обявяване на война"

Матийо Булег смята, че оръжейните доставки за Украйна са не само възможни, но и необходими - независимо за какви оръжия става дума. "Прави се изкуствено разграничение. Ние самите сме си вдигнали нещо като бариера, ограничение за западните помощи. Имам предвид говоренето, че за изтребители и дума не може да става, защото, видите ли, това може да предизвика прекалено остра реакция от страна на Кремъл и да доведе до ескалация", обяснява експертът от "Чатъм Хаус". И добавя: "Но откъде можем да знаем, след като не сме опитали?".

Булег предлага поетапен подход при доставката на оръжие, съпътстван от обяснението, че "това не е обявяване на война, а действия на една доброволна коалиция, която помага на Украйна да се защити". Според него границата, която Западът няма да прекрачи, е изпращането на военни в Украйна. Експертът от "Чатъм Хаус" е убеден, че Западът все пак може да помага повече на Киев. "В мига, когато кажем, че вече сме направили всичко възможно, ние сме загубили", казва Булег.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари