Има ли находища на нефт и газ в българската акватория на Черно море?

1
У нас има няколко блока, в които се правят проучвания за наличие на ресурс - "Силистар", "Терес" и "Хан Кубрат"
У нас има няколко блока, в които се правят проучвания за наличие на ресурс - "Силистар", "Терес" и "Хан Кубрат" Снимка: БНТ / архив

Каква е ситуацията с добива на нефт и газ в Черно море на българска територия?

У нас има няколко блока, в които се правят проучвания за наличие на ресурс - "Силистар", "Терес" и "Хан Кубрат" . За първите два блока проучванията останаха без резултат. А търсенето на нефт и газ в блок „Хан Аспарух" в българските териториални води продължава засега до 2024-та година, информира БНТ

Блокът „Хан Аспарух" се намира на 80 километра от брега в Черно море, на дълбочина между 100 и 2000 метра. Търсенето започна през 2013, като бяха направени два сондажа и през 2016 година там излезе нефт.

Проучващата фирма анонсира, че това „отваря нова игра", без да посочи подробности. През 2018 започна трето дълбоководно сондиране в същото находище. През 2020 година, при поредната промяна в собствеността на проучващия консорциум Румъния също влезе в търсенето на газ в блок "Хан Аспарух".

Последното удължаване на срока беше подписано през февруари тази година и така проучването ще продължи до 2024-та година. Изследванията са на стойност над 3 милиона евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Николай Колев
    Има. И нефт. И газ. И мноооого продажни наивни седесарско-гербаджийски продажни на янките помияри има в Черно море.😉
  • -1
    1
    русенец
    Гладна кокошка газ сънува!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари