Има ли изобщо смисъл от ваксина срещу Омикрон? Какво показват изследванията

0
Новите ваксини не са по-ефективни от бустерните дози
Новите ваксини не са по-ефективни от бустерните дози Снимка: Дойче Веле

Заслужава ли си да се разработва специална ваксина срещу Омикрон?

Малко след като бе открит вариантът Омикрон, BioNTech и Moderna започнаха разработването на специални ваксини срещу тази мутация. Сега вече има първи изследвания за тяхната ефективност. Какво показват резултатите разкрива Дойче Веле

През декември 2021 година, малко след като бе открит новият вариант на коронавируса Омикрон, фармацевтичните компании BioNTech/Pfizer и Moderna стартираха разработването на специални ваксини срещу тази мутация. В края на януари започнаха и първите клинични изследвания.

За бързия старт на разработката имаше основателна причина, след като се оказа, че новият вариант на вируса успява да заобиколи защитата, създадена от ваксините срещу Ковид-19, като заразява дори тройно имунизирани. Макар да се знае, че ваксинираните пациенти прекарват боледуването леко, възникнаха опасения, че ако те са асимптоматични, биха могли несъзнателно да разнасят болестта. Именно това даде повод за разработването на специална ваксина.

Новите ваксини не са по-ефективни от бустерните дози

Сега, когато вълната, предизвикана от Омикрон, почти достигна своя връх, а в някои страни вероятно дори вече го е преминала, излязоха и първите резултати от тестове върху животни с новоразработените ваксини. Засега те са достъпни само като предварителни публикации, уточнява специализираното списание "Nature".

Четири изследвания са проведени върху хамстери, мишки и макаци. Три от тях с mRNA (иРНК) ваксини. Макар броят на животните, които са участвали в изследванията, да е малък, резултатът изглежда еднозначен: новите ваксини срещу Омикрон не влияят по-ефективно от бустерна доза след стандартна ваксинация, заключва Дейвид Монтефиори от университета "Дюк" в Северна Каролина.

Най-представително е навярно проучването с макаци. В него учените се концентрират върху ефекта от бустерните дози. Всички осем маймуни са ваксинирани два пъти с препарата на Moderna. След това половината от тях получават трета доза от същата ваксина, а другата половина - от новия препарат, разработен специално за варианта Омикрон. И двете групи изграждат сходни по ефективност антитела, които помагат и срещу Омикрон. Две проучвания с мишки потвърдиха резултатите от изследването с маймуните. При едното от тях също се сравняват ваксините на Moderna, а при другото ваксина, която действа специално срещу Делта мутацията, се сравнява с препарат, модифициран за Омикрон. И това изследване дава подобни резултати - с изключението, че ваксината срещу Омикрон не действа добре срещу предишните варианти. Друго смесено проучване с мишки и хамстери стига до заключението, че при бустерна доза голяма разлика между ваксината, разработена срещу първия вариант, и тази срещу Омикрон няма. При поставяне само на една доза обаче новата ваксина защитава по-добре.

Модифицираната ваксина - струва ли си?

Макар резултатите от тези проучвания да са предварителни, те загатват, че вероятно не си струва да се разработва специална ваксина срещу Омикрон. От една страна бързото разпространение на този вариант успя да изпревари разработването на препарата, макар то да се провежда изключително бързо. Освен това наличните в момента ваксини явно също са ефективни срещу Омикрон.

При тези обстоятелства е вероятно да възникне въпросът дали няма да е по-разумно първоначално да се наблюдава развитието на възможни по-нататъшни варианти и след това, ако е необходимо, да се излезе на пазара с още по-ефективна нова ваксина. Срещу сегашната опасност вече има средства, които дават добър резултат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари