Илон Мъск: САЩ вървят насън към Трета световна война

1
САЩ принуждава Русия да се съюзи с Иран и Китай
САЩ принуждава Русия да се съюзи с Иран и Китай Снимка: Илон Мъск / Instagram

САЩ принуждава Русия да се съюзи с Иран и Китай

Милиардерът Илон Мъск предупреди, че Съединените щати "вървят насън към Трета световна война", пише в. "Уолстрийт Джърнъл".

В подкаст дискусия на своята социална платформа Х, Мъск допълни, че "самата цивилизация може би е заложена на карта".

"Основният приоритет на политиката на САЩ трябва да бъде "избягването на Третата световна война" и недопускането на ситуация, в която "регионален конфликт бързо може да се превърне в глобален", счита шефът на SpaceX и Tesla.

Мъск твърди, че "САЩ принуждава Русия да се съюзи с Иран и Китай. Той каза, че Русия с нейното изобилие от суровини и Китай с неговия феноменален индустриален капацитет са страхотна комбинация", пише Dir.bg.

Мъск призова САЩ да "намерят" път към мир в Украйна и "да възобновят нормалните отношения с Русия". Предприемачът не смята за разумно надценяването на силата на САЩ.

Милиардерът намекна, че "военната мощ на САЩ вече не е това, което е била някога" - особено в сравнение с други глобални сили. В своята дискусия Мъск изрази мнение, че няма антируски бунт в рускоезичните райони на Украйна, окупирани от Русия. По думите му това означава, че настоящата фронтова линия може да се превърне в линия на прекратяване на огъня или в постоянна граница.

Републиканският кандидат за президент Вивек Рамасвами също се присъедини към собственика на Tesla в сесията на Spaces, организирана от рисковия капиталист Дейвид Сакс.

"Ако влезем в Третата световна война, Съединените щати, каквито ги познаваме, ще престанат да съществуват", допълни Вивек.

След руското нахлуване Starlink на Мъск предоставя жизненоважен сателитен интернет на украинските цивилни и нейните военни. Миналата година Starlink предостави безплатни терминали на Украйна на цена от около 100 милиона долара. По-късно Мъск подписа договор, според който поддръжката на системата ще се поеме от Пентагона.

Мъск обаче отказа да даде достъп на Украйна до Starlink за атаки срещу руските сили в Крим. Милиардерът смята, че това ще ескалира конфликта и ще увеличи опасността от Трета световна война. Позицията му обаче му навлече голямо количество критики, а той дори бе обявен за руски агент от по-крайни коментатори.

Дни по-късно руският президент Владимир Путин похвали Мъск като "много талантлив бизнесмен".

"Ако се бях съгласил с тяхното искане, тогава SpaceX щеше да бъде изрично съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликт", допълва Мъск.

Според някои анализатори Мъск има и личен интерес от приключване на войната в Украйна и вдигането на част от санкциите срещу Русия. Причината е, че те повиших значително цената на алуминия, меда и никела - основни ресурси за Tesla. Компанията на милиардера е купувала в миналото част от тях от руския гигант "Норникел" - най-големият производител на никел в света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    222
    Умното си е умно
  • -3
    2
    Jesus
    Ако ти си върха на цивилизацията..по-добре да я няма!!!
  • 11
    1
    daskal
    Нищо не научихме от безумията на 20-ти век. Ставаме все по-примитивни, все по-посредствени, все по-лоши - за себе си и за природата!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари