Илияна Йотова: Министерският съвет е "Б" отборът, решенията ги взимат председателите на парламентарните групи

0
Правителството допусна стратегическа грешка с частичното приемане на България в Шенген, заяви вицепрезидентът
Правителството допусна стратегическа грешка с частичното приемане на България в Шенген, заяви вицепрезидентът Снимка: Николета Манджукова, БТА

Правителството допусна стратегическа грешка с частичното приемане на България в Шенген, заяви вицепрезидентът

"Министерският съвет – в сегашния си вид и след ротацията, е "Б" отборът. "А" отборът са председателите на парламентарните групи и някои от председателите на парламентарните комисии. Те взимат решенията. Досега Министерският съвет ги изпълнява според своите възможности", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в град Белово, където беше гост на честването на 146-годишнината от освобождението на Беловския край и празника на града.

"Министерският съвет трябваше да има водеща роля в преговорите по приемането на България в Шенген. Това правителство постигна полурешение и направи втора стратегическа грешка след 2011 г., когато се съгласихме на политически критерии при изцяло изпълнени технически критерии за членство. Грешката е в съдържанието на решението – не трябваше да се допуска толкова тясно преплитане на критериите за членство с миграционната политика", подчерта вицепрезидентът, предаде Bulgaria ON AIR.

Тя заяви, че е песимист за приемането на България и със сухопътните граници до края на годината, каквито са заявките на правителството.

На въпрос за втори вицепремиер при ротацията в лицето на Асен Василев Йотова посочи, че "както всичко в т.нар. "сглобка", и това е договорка, срещу нещо е изтъргуван този пост".

"От няколко дни министър-председателят Денков много усилено иска да ни внуши, че той взима някакви решения. Желая му успех", заяви вицепрезидентът.

Попитана дали се очаква президентът да забави процедурата по връчване на мандати, след като настоящето правителство подаде оставка, за да се извърши т.нар. ротация, Йотова подчерта, че Румен Радев ще спази всички свои конституционни правомощия и всички правила, както винаги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари