Илияна Йотова: Лесно е да се оправдава човек с кризи и войни

0
В българската политика едната ръка не знае какво прави другата
В българската политика едната ръка не знае какво прави другата Снимка: БГНЕС / Архив

В българската политика едната ръка не знае какво прави другата

"Държавата има политики за привличане на чуждестранни студенти, но след това няма представа какво се случва с тях – въпреки техния потенциал и направените инвестиции"

"Демографията страда от нещо много съществено – липсата на всякаква концептуалност и визия какво трябва да се прави, за да се преборим с катастрофалната ситуация в страната. А актуалната прогноза, че българското население ще се свие с 15% до 2050 г. е опасна диагноза за нас като нация", това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Националната дискусия „Демографията няма цена“, организирана от Economic.bg, ДНК – Движение за национална кауза и Bulgaria Wants You, съобщава Economic.bg.

"Липсата на политика е много опасно нещо. А няма обективни обстоятелства, които да ни пречат да решим проблема.“

Според Йотова страната има всички предпоставки да привлича младите хора да се развиват тук. А последните месеци са показали, че България може да привлича и чуждестранни инвеститори.

„Лесно е да се оправдава човек с кризи и войни“, каза вицепрезидентът.

Проблемите са ясни

Те са свързани с качеството на образованието и невъзможността чрез него човек да има истинско конкурентно предимство на пазара на труда. „Забравихме за средното специално образование, а няма голяма фирма, включително чуждестранна, която да не търси такива хора“, каза Йотова и обърна внимание, че сега бизнесът е принуден да търси хора от места, намиращи се на десетки или дори стотици километри.

Тя даде пример с добре развитото дуално образование в Словакия и Чехия, което помага на големите предприятия да намират подходящи служители за дейността си. Според нея българската държава може и трябва да проучи най-перспективните сектори, като автомобилния например, и да организира такъв тип обучения съвместно с бизнеса.

Обърна внимание и на това, че с лошото здравеопазване и липсата на адекватни услуги в по-малките населени места няма как да бъдат привлечени младите. Дигитализацията обаче може да помогне за решаването на такива предизвикателства, смята Йотова.

"Трябва да сме наясно какъв тип икономика ще развиваме. Да видим как се вплита в общата ни икономическа визия, а не просто да разчитаме на всеки чуждестранен инвеститор, поискал да дойде тук“.

Йотова изтъкна необходимостта от единна, общонационална политика. „Не може да се делим на българи тук и българи навън“, каза тя.

Обърна внимание и на сегашната ситуация покрай войната в Украйна, в която „стана модерно как ще привличаме хора с български произход от българските диаспори“. Изтъкна и паралелния на тази цел проблем, а именно, че

"В българската политика едната ръка не знае какво прави другата“.

Става дума за наличните отдавна политики за привличане на студенти, включително от места като Украйна, на които са предоставени облекчени условия за идването и установяването им тук в процеса на образование. Проблемът е след това – с липсата на регистър, който да следи останалите, върналите се у дома, това кой какво прави и с какво се занимава след обучението си в България.

"Това е проблем, защото тези хора са голям потенциал, а България е инвестирала в тях“, каза вицепрезидентът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари