Илиян Василев: Борисов - Пеевски годишно инвестираха над 100 милиона лева за контрол на медиите

0
И това са само преките суми. Отделно е сплашването и тормоза, отделно са кредитите, които не се връщат и т.н..
И това са само преките суми. Отделно е сплашването и тормоза, отделно са кредитите, които не се връщат и т.н.. Снимка: Фейсбук

Мога спокойно да пиша и говоря по темата, защото не получавам пари от Фондация Америка за България

Атаката срещу тях на Копейкин продължава тактиката на сплашването им, която тръгна от Борисов още от 2016 година, етапа Решетников. Не зная какъв е бил ефекта, знам само че хора близки до Борисов бяха пратени във ФАБ за да контролират нещата.

Зад всяко действие на Копейкин прозира диригентската палка на Бойко Борисов. На практика Възраждане е тотално контролирана и не може да предприеме нищо без съгласието на Вожда от Банкя. Защо го прави сега?

Разчита на рефлекс у ФАБ, която да ограничи даренията по време на изборите.

Ако не бяха даренията от ФАБ, от други фондации от Европа и САЩ за подкрепа на гражданското общесто и свободните медии, България на практика щеше да остане без медийна база на съпротивата срещу модела Борисов/Пеевски. Не 112 то място, ами извън класациите.

Когато ви стряскат със сумите на подкрепата, забележете през всички години, за различни медийни проекти на ФАБ, за да я има българската независима и свободна журналистика, имайте пред вид, че Борисов/Пеевски годишно инвестираха над 100 милиона лева за контрол на медиите. И това са само преките суми. Отделно е сплашването и тормоза, отделно са кредитите, които не се връщат и т.н..

Така създадоха медии на изкуствено дишане, финансирани или с реклами от евро или държавни програми или невъзвръщаеми крeдити, в които убиха тотално свободата и независимостта на журналистите. В резултат получихте Недялковци, Барековци, Блъсковци, Кеворкяновци, Дачковци, Велева и т.н. Спирам, защото не целта да изброявам пълноценно, а да посоча генотипа. И не са само "частните" медии, моделът Борисов/Пеевски контролира всички централни медии, които тотално загърбиха обществените си функции, и се превърнаха в обслужващ персонал.

Ако тръгна да говоря за финансираните от Русия медии и тролове /защото, това също влиза в сметките/ няма край. Само ще посоча, че Росатом финансира кампанията си за АЕЦ "Белене" преди десет години с 10 милиона долара. Отделен въпрос е, че по-голямата част от тях отидоха в джобовете на посредници политици и бизнесмени. А Газпром, а Лукойл, а различните руски фондации и бизнеси?

Опитайте се да намерите някъде публичен отчет. Нищо няма. Никаква следа. За това пък на страницата на ФАБ има всичко. Дребна разлика.

У нас културата на даренията, което е единствената, която може да гарантира независимостта на медията, не е особено развита. Да не говорим, че до скоро всеки бизнесмен, дръзнал да подпомогне медия /извън кръга на няколкото забележителни изключения/, беше подлаган на тормоз от данъчни органи и прокуратура. И тази преса изобщо не е изчезнала, защото ТЕ контролират през договорката на Радев с Борисов/Пеевски отново държавния апарат, данъчните, а прокуратурата да не говорим.-

Зная защото издържам с приятели Алтернативата, като за по-голяма част от средствата разчитаме на зрителските дарения. За ме блокират острието на ГЕРБ Делян Добрев и любимата Делта Гард водят дела и блокират сметки. Защото засегнати от нашата работа не са толкова конкретни личности, а политиците от ГЕРБ. Единствената зависимост, която може и трябва да се толерира е от зрителя. И там пак не безусловно, защото сме имали случаи на "дарители" имплантирани за да дискредитират.-

Когато тръгнахме преди 2 години, приятелите не искаха изобщо да има публичност.

Не става и през рекламите, защото Борисов/Пеевски държат ключа и на този пазар. Рекламите се управляват от рекламни агрегатори и нямате шанс да пробиете при тях. Малцина успяха да привлекат реклами и то благодарение на директните си връзки. Но крушата си има опашка, и най-близки да са ти, трябва да се съобразявате.

Не случайно, в Алтернативата не приемаме /за сега/ реклами, макар, че има много достойни бизнеси у нас и ако искат просто популяризация на продукти и услуги и дадат гаранция за ненамеса може и да размислим. Рекламите са също начин за контрол върху медиите, за това шапка долу на нашите дарители..

Странно е, че тези които получават грантовете, пък и самата ФАБ, не реагират в нейна/своя защита, поне не видимо. А трябва. Защото ако утре падне мрак над България и Борисов/Пеевски се върнат, пак чуждестранните фондации ще поддържат пламъка на свободата и независимостта на медиите.

Правя го аз, на добра воля и без да окачвам нищо.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари