Икономист разбива петте опорки за еврото

2
Най-важно е да знаем какво значи суверенитет. Когато той се упражнява от наше име - както през почти целия преход - от хора на ДС, мафията или директно Кремъл - такъв суверинитет не ни трябва
Най-важно е да знаем какво значи суверенитет. Когато той се упражнява от наше име - както през почти целия преход - от хора на ДС, мафията или директно Кремъл - такъв суверинитет не ни трябва Снимка: БГНЕС / Архив

Явно приетият от правителството план за въвеждане на еврото (само с гласовете на ПП и ДБ) е дал сигнал за мащабен саботаж на този процес, чийто успешен финал би окончателно ни отделил икономически от руската орбита

 Например, защо България плащаше в долари руския газ, поемайки валутния риск, за разлика от европейските страни?

Противниците са явни - БСП и ПатрЕоти и неявни (“загрижени”) : ГЕРБ и ДПС/ИТН.

На практика всички без ПП и ДБ.

Какви са топ 5 опорки срещу еврото?

Да ги обясним на разбираем език.

1. С еврото губим суверенитет

В момента нямаме суверинитет, защото във валутен борд най-важните аспекти на паричната политика се решават от Европейската централна банка, чиято парична единица - еврото е котва за нашия лев. А решенията на БНБ, които се вземат в България често са продукт на политически или сенчест натиск отвън - както случаите КТБ и ББР. Неслучайно в доклада на ЕЦБ за нашия напредък се споменават слабите институции и политически зависимата БНБ като основен проблем.

С членството си в Еврозоната, България придобива глас, който при паритет в гласовете на страните за две различни политики може да се окаже решаващ коя политика да бъде избрана за цялата еврозона! Това е суверинитет: гласът на България да значи нещо, а не да няма глас!

Но най-важно е да знаем какво значи суверенитет. Когато той се упражнява от наше име - както през почти целия преход - от хора на ДС, мафията или директно Кремъл - такъв суверинитет не ни трябва.

2. Въвеждане на еврото ще доведе до скъпотия

Никоя от бившите социалистически страни станали членки на еврозоната не са имали по-висока инфлация в годината на въвеждане спрямо предишната или в следващата година след въвеждане на еврото. Което значи, че това е спекулация.

Да, ако нашите медии продължават да участват (както БНР с Волгин) в разпространението на всякакви слухове - инфлацията се движи преди всичко от очаквания.

Ето - Бордът сега спомогна ли за по-ниска инфлация от еврозоната? Не, имаме пак по-висока инфлация от средната.

Всички примери за висока инфлация от нови членки са на страни, които не са били във валутен борд и не са били готови за еврото.

А ние на практика чрез валутния борд сме в еврозоната от самото й създаване.

3. Ако беше полезно еврото, защо Полша, Чехия и Унгария не го въвеждат?

Първо трябва да се каже, че те са длъжни да го въведат без определен срок. А всяка страна избира момента. Тези страни нямат валутен борд и ползват някои търговски предимства на плаващите валутни курсове. Но ние не можем, защото сме в борд с фиксиран курс. Също, тези страни няма нужда да поддържат огромен валутен резерв в евро, който да обезпечава националната валута - а това на нас ни коства стотици милиони евро от ниските или отрицателни лихви на евроактивите, в които сме инвестирали този задължителен резерв!

И така ще е докато не приемем еврото!

А и можем ли да се сравняваме с Чехия:

- от сто години е сред топ индустриализираните икономики на Европа;

- Прага е по на Запад от Виена;

- когато Паисий е писал “О, неразумний юроде!”, Моцарт е поставял Дон Жуан в Прага!

Не знам това защо не е понятно на юрода.

А Полша? Ами нейният пазар е петият най-голям в Европа!

Унгария на проруския Орбан надали е пример за следване. По-скоро той обяснява защо и България още не е въвела еврото.

4. Ако сме в еврозоната ще трябва да плащаме за фалита на другите, а ние можем да задлъжнеем и да фалираме като Гърция

Участието в еврозоната работи на същия принцип като застраховането - плащаш за застраховка, за да има кой да ти помогне в беда. Както ЕЦБ ни помогна в началото на пандемията с милиардна линия в евро, когато влязохме в чакалнята. Освен това поевтиняват кредитът и банковите транзакции и се облекчава цялата ни икономика приемайки общата валута.

А нашата финансова система става по-прозрачна и по-трудна за пране на пари от олигархията.

Няма как повече да задлъжнеем, отколкото сега можем - и това го показва целият Преход. Напротив, в еврозоната е по-трудно да водиш неразумна фискална политика.

Апропо, (почти) фалиралата Гърция пак плаща над два пъти по-високи средна заплата и пенсии от България. И няма никакво намерение да напуска еврозоната.

5. Еврото трябва да бъде прието с референдум

Не, материята е прекалено сложна за разбиране, а финансовата грамотност на българина изключително ниска и податлива на манипулации - за да има смисъл такъв референдум.

А и не можем да правим референдум срещу договор, с чието подписване вече сме се задължили да приемем еврото.

Референдум иска само руската колона у нас и неграмотните хора, които вярват на нейната пропаганда. Всъщност целта й е излизане от Европейския Съюз, за да станем Беларус на Балканите.

А влизането в еврозоната ще е крах на този опит. А може би и на самата колона.

Евгени Кънев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    7
    торенте
    я обясни байко, защо аджеба Дания и Швеция не влизат в еврозоната
  • -1
    6
    darkaveng
    до предните 2 дебила, 23:33 | 5.6.2022 г. Не уважаеми, а вашите аргументи в полза на това са? Или сте си забравили мозъка у вас, закачен нейде си ...!
  • 1
    5
    darkaveng
    Още един полезен Идиот-експерт! И какво ще спечелим от този трансфер, след като левът е фиксиран към еврото! Нищо и 1/2, ама нали сме верни евроджендъри - дайте да дадем! А, и мисълта че Суверенът е Прост, показва всъщност какво е умственото ниво на въпросния "експерт"! Боже, моля те от все сърце, прибери си "експертите", че от тях виж до къде се докарахме!
  • -1
    4
    до предните 2 дебила
    Когато нямаме аргументи, вадим лайнометите. нали тавариши?
  • 4
    3
    Изгледайте
    доц. Григор Сарийски в YouTube за въвеждане на еврото и ще разберете защо НЕ трябва.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари