Германия е на прага на рецесия

0
Рязко влошаване на бизнес нагласите в страната през юли до двегодишно дъно
Рязко влошаване на бизнес нагласите в страната през юли до двегодишно дъно

Рязко влошаване на бизнес нагласите в страната през юли до двегодишно дъно

Бизнес нагласите в Германия се влошиха през юли до най-ниско ниво от повече от две години насам, тъй като високите енергийни цени и заплахата от недостиг на природен газ са голям повод за безпокойство в немската икономика.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през юли до 88,6 пункта от 92,2 пункта през юни, докато осредните очаквания бяха за по-умерено понижение до 90,2 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от юни 2020 г.

Индексът на текущата икономическа ситуация отслабна през юли до 97,7 пункта от 99,4  предходния месец, докато индексът, определящ очакванията на компаниите в бъдеще се понижи още по-рязко до 80,3 пункта от 85,5 пункта през юни.

Според последното проучване на водещия институт Германия е на прага на рецесия.

"Несигурността сред компаниите се увеличи значително, като рецесията чука на вратата ни. Не може да се изключи, ако ситуацията продължи да се развива както в момента", предупреди институтът Ifo, предава БНР.

Ifo индекси на бизнес климата, на текущите и на бъдещите бизнес очаквания

Проучването на института Ifo отчита влошаване на нагласите във всички важни икономически сектори.

В промишленото производството индексът се срина до -7,1 от 0,0 пункта, като песимизмът по отношение на следващите месеци достигна най-високото си ниво от април 2020 г.  насам. Този песимизъм се разпростира в почти всички индустрии. Компаниите също така оценяват сегашното си положение като по-лошо. За първи път леко намаляват и новите производствени поръчки.

В сектора на услугите бизнес климатът също се влоши значително до 0,9 от 10,9 пункта месец по-рано. Сривът беше особено изразен в очакванията на компаниите за следващите месеци, като има обръщане на нагласите дори в туризма и хотелиерството, въпреки отчетения голям оптимизъм в тази сфера от предходните месеци. Доставчиците на услуги оценяват текущия си бизнес като по-лош, но този показателят все още остава на относително високо ниво.

И в търговията се отчита поредно понижи на съответния индикатор до -21,6 пункта през юли от -14,7 пункта през юни. Бизнесът е все по-малко доволен от текущото си състояние и все по-загрижен за следващите месеци. В момента нито един сегмент в търговията дребно не е оптимист за бъдещето, показва проучването на Ifo.

След кратко възстановяване през предходния месец бизнес климатът в строителството отново се влоши значително до -17,0 от -9,7 пункта. Оценките за настоящата ситуация спаднаха до най-ниското си ниво от април 2016 г., като и очакванията за следващите месеци също са белязани от дълбок песимизъм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Sorry, ама
    Нали това беше целта на ковид-пЛандемията, чифутите-милиардери от САЩ, фарма-мафията и €врогейските чиновници! Да ви е честито, мама ви да еба проста!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари