Икономист: Антибиотик за деца в Гърция е два пъти по-евтин отколкото у нас

1
В Европа има диференциран ДДС, но не навсякъде за ресторантьори, а по-нисък ДДС за храните в магазина и за лекарствата, коментира Румен Гълъбинов
В Европа има диференциран ДДС, но не навсякъде за ресторантьори, а по-нисък ДДС за храните в магазина и за лекарствата, коментира Румен Гълъбинов Видео: Euronews Bulgaria

В Европа има диференциран ДДС, но не навсякъде за ресторантьори, а по-нисък ДДС за храните в магазина и за лекарствата, коментира Румен Гълъбинов

Веднага след изборите започва и същинската работа по приемането на бюджета на държавата. Днес Министерският съвет прие предложените още през септември промени в данъчните закони, а сега на ход е парламентът. Какво ще се промени, ако те бъдат приети и има ли опасност бюджетът да надхвърли 3% дефицит, коментираха икономическите експерти Румен Гълъбинов и Георги Вулджев в ефира на Euronews Bulgaria.

Георги Вулджев:

С тези промени се върви към това намалената ставка на ДДС от 9% за ресторантьорите да остане завинаги. Обсъжданията вървят в тази посока. Асен Василев говори за „запазването на временната мярка“, но тя е вече от три години.

Това, което се предлага, е не промяна, а запазване на статуквото от последните няколко години. По оптимален за бюджета начин.

Румен Гълъбинов:

Аз съм привърженик да следваме практиката в Европейския съюз –в 24 от 27-те държави има диференциран ДДС – но не навсякъде за ресторантьори, а по-нисък ДДС за храните в магазина. И по-нисък ДДС на лекарствата в аптеките.

Потребителите печелят от това. Антибиотик за деца в Гърция е два пъти по-евтин, отколкото у нас.

Това, което се направи тук, беше антикризисна мярка. Тя беше временна, стана постоянна и очевидно, така ще се продължи. Въпросът е, че когато говорим за диференциран ДДС, се има предвид най-вече на храни и лекарства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари